eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke beszédet mond a szervezet új logisztikai és raktárközpontjának átadásán Kecskeméten 2020. február 4-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Ma 80 éves Kozma Imre atya

Június 4-én ünnepli születésnapját Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

Kozma Imre atya 1940. június 4-én Győrzámolyban született. Édesapját egyéves kora előtt elveszítette, gyermekkora nagyszülei házában telt, ott formálódott világképe és alakult ki gyakorlatias szemléletmódja. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd papi szemináriumba jelentkezett. Döntése komoly elkötelezettséget jelentett, hiszen 1958-ban a papi hivatást választó fiatalok biztosan számíthattak arra, hogy az államvédelmi hatóság zaklatni és üldözni fogja őket.

Kozma Imre atyát 1963 júniusában szentelték pappá. Első állomáshelyén, Tát-Dorogbányán káplán volt. Érkezésekor egyetlen gyermek járt az általa tartott hittanórára, másfél év után száznál is többen voltak, akkor a csoportot feloszlatták, Kozma Imre atyát pedig áthelyezték. 1968 és 1977 között a Ferenciek terén álló Alkantarai Szent Péter templomban szolgált, prédikációival, miséivel olyan lelki centrummá tette a templomot, amely zsúfolásig megtelt felnőtt fiataloknak tartott konferenciabeszédei alatt. Kozma Imre atyát ezekben az években számos alkalommal előállították és kihallgatták, hallgatóságának több tagját meghurcolták és kizárták az egyetemről.

Nyolc év után Kozma Imre atyát büntetésből helyezték át a zugligeti Szent Család templomba. Új állomáshelyére azzal a szándékkal érkezett, hogy olyan közösséget épít, amely a templom falai közül kilépve a mindennapokban éli meg kereszténységét. A zugligeti plébániára nem lehetett egyszerűen csak hittanra járni, a tanítványoknak konkrét segítő feladatokat kellett vállalni. A templomi közösség folyamatosan növekedett, évek alatt a későbbi Magyar Máltai Szeretetszolgálat bölcsője lett.

Kozma Imre atya 1987-ben találkozott a Németországból érkező Csilla von Boeselagerrel, és ez a találkozás Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi hátterével kapcsolta össze a zugligeti templom körül szerveződött, több száz főből álló közösséget.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarországon 1989. február 4-én 31 alapító tag részvételével jött létre. Ugyanebben az évben, augusztus 14-én Kozma Imre atya és Csilla von Boeselager döntése nyomán megnyitották az első menekülttábort a zugligeti templom udvarán az addig utcákon, parkokban éjszakázó keletnémet családok előtt. Ezzel a döntéssel az akkori Európa legnagyobb humanitárius akcióját vette kezdetét, melynek során 48 600 menekültről gondoskodtak.

1989 végén a romániai forradalom után az egész Európából érkező nemzetközi segélyszállítmányokat a Máltai Szeretetszolgálat vitte át a határon. A délszláv háborúban menekültek ezreinek nyújtott segítséget a Kozma Imre atya által vezetett Szeretetszolgálat.

Az alapítása óta eltelt három évtizedben Kozma Imre atya irányítása alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik meghatározó karitatív szervezetévé vált, amely több mint 230 intézményében napi 13 ezer rászoruló emberről gondoskodik.

Kozma Imre atya 1997-ben, 57 évesen belépett a Betegápoló Irgalmasrendbe. A Rend magyarországi vezetőjeként a keresztény orvoslás hagyományainak újraélesztését tűzte célul, és évek alatt új élettel töltötte meg a szervezet visszakapott kórházait Budapesten, Vácott és Pécsett.

Tevékenységét több mint harminc alkalommal ismerték el rangos kitüntetésekkel. 1996-ban a Reader’s Digest magazin szavazásán az év emberének választották, 2003-ban a Magyar Köztársaság Középkeresztje-díjat vehette át, 2005-ben Prima Primissima-díjat kapott. 2007-ben a főváros díszpolgára lett, 2010-ben Francia Becsületrenddel tüntették ki, 2016-ban Európa Polgár-díjat kapott. Miséire és a hittanóráira járó tanítványai szerint 57 éve tartó papi szolgálata alatt emberek ezreinek életét változtatta meg az, hogy életük egy szakaszában Kozma Imre atyával találkoztak.

Kozma Imre többször volt az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége, legutóbb 2019 februárjában, a beszélgetést itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×