INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

műanyag

kormány

javaslat

törvény

európai unió

Levették a napirendről az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot

Levették a napirendről az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot

Infostart

Visszavonta saját javaslatát a kormány az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Az Országgyűlés az előzetes napirend szerint szerdán tárgyalt volna az előterjesztésről.

Hiller István, a parlamenti ülést levezető elnök kedden este jelentette be, hogy kedden

az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot az előterjesztője visszavonta,

így az lekerül a Ház szerdai napirendjéről.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium múlt szerdán nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

Mindez összhangban volt az Európai Unió irányelvével. Brüsszel 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. Sőt, a kormány azu niós irányelven túlment, és olyan más termékek - fesztiválpoharak, nylonzacskók - betiltására is javaslatot tett, amelyek környezetre gyakorolt káros hatása bizonyított. A Greenpeace ambiciózusnak nevezte, és üdvözölte a kormány tervét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta: a kormány döntött az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról, ezzel kapcsolatban van egy uniós elvárás, de méltányolható környezetvédelmi szempontok is állnak a döntés mögött.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018