eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább csökkentek az egészségügyi jövedelmek

A veszélyhelyzet miatt betiltott másodállások híján és a sok helyütt elrendelt állásidő, kényszerszabadság erősen visszavetette a bevételeket. Egyes intézményekben azért kaptak pluszjuttatást a covid osztályokon dolgozók. Az 500 ezres pluszjuttatás részleteiről még semmi hír.

Számos egészségügyi dolgozó jövedelemcsökkenést kénytelen elkönyveln ia veszélyhelyzet idén, szakszervezet, és a szakdolgozói kamara becslése szerint legalább 20-30 százalékos a kiesés az érintetteknél - írta a Népszava. A lap szerint az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. Akadnak olyanok, akiknek a havi jövedelmük akár harmadát-felét is adhatja a túlmunka.

Mivel azonban a veszélyhelyzet kihirdetésekor megtiltották a külföldön vagy belföldön végzett pluszmunkákat, az ellátás átmeneti átszervezése és a betegek hazaküldése miatt pedig sokakat állásidőre, vagy a szabadságuk kivételére köteleztek.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke úgy becsülte,

a szakdolgozók most kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni.

Beszámolt azonban arról is, hogy több koronavírusos betegeket fogadó intézményben - helyenként eltérő mértékben ugyan - pluszjuttatást is adtak a dolgozóknak. A Szent Imre kórházban a covidos betegek mellett dolgozók márciustól bruttó 100 ezer forintot, az egyéb pácienseket ellátók 70 ezret, a műszaki-gazdasági hátteret biztosítók 50 ezret kaptak. Hasonló többlet járt a Korányi Pulmonológiai Intézetben és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben is.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke szerint a fővárosi szakdolgozók egynegyedét, a vidékiek jelentős részét szabadságra küldték. Sokan havonta legalább két hétig úgynevezett állásidőn voltak. De már az alapbérük csökkent 25-30 százalékkal amiatt, hogy nem tudtak ügyeletet, éjszakai műszakot vállalni. Ezért

sok egészségügyi szakdolgozó kénytelen nettó 120-140 ezer forint fizetésből megélni.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást, attól függően, hogy milyen szerepet vállaltak a koronavírus elleni védekezésben. Példaként említettek, hogy egyes helyeken a szakorvosok és szakdolgozók kaptak fejenként 20-40 ezer forint határozott idejű bérkiegészítést, máshol azok, akik az izolációs vagy karantén osztályokon zajló munkában vettek részt, a teljesített órákat emelt szorzóval (180 százalékkal) számolták el márciusban és áprilisban. Megjegyezték azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók bruttó 500 ezer forintos juttatást kapnak a járvány miatt. Ennek kifizetését azonban nem részletezték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×