eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevők a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésén Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2018. március 10-én.
Nyitókép: Kátai Edit

Tovább gyűlhetnének az aláírások az őshonos kisebbségek ügyében

Ennek az a feltétele, hogy az EU arra a következtetésre jusson: az informatikai hibák és a járványhelyzet nehezítette a gyűjtést - derült ki a csütörtöki Kormányinfón.

Mint ismert, nagy hajrával, határidő előtt összejött egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, amelynek lényege, hogy az európai őshonos kisebbségek a területükön illetékes kormánytól függetlenül is pályázhassanak kohéziós támogatásokra.

Ennek következtében az Európai Parlament napirendjén volna a kérdés helye, csakhogy az európai polgári kezdeményezéseknek az is kritériuma, hogy az egymillió aláírásnak - arányosan - hét országból kell összegyűlnie, határidőre viszont ezt a kezdeményezést csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában támogatták a megfelelő számban.

A kezdeményezők azonban az EU vezetéséhez fordultak azért, mert a koronavírus-járvány az utolsó hetekben ellehetetlenítette a papír alapú aláírások gyűjtését.

Mint a csütörtöki Kormányinfón kiderült, további reményt adhat az ügy felkarolóinak, hogy az aláírásgyűjtés során informatikai problémák adódtak az uniós online rendszerrel is, így lehetséges, hogy nem zárult le a gyűjtés május 7-én.

"Tudtunk szerencsére, és adtunk is segítséget" - fogalmazott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arra a kérdésre válaszolva, hogy a kormány közben tud-e járni az Uniónál, hogy folytatódhasson az aláírásgyűjtés.

"Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt az illetékes uniós biztossal, Vera Jourovával, és a beszélgetés alapján azt tudom mondani, hogy a helyzet biztató"

- jelezte a tárcavezető, hozzátéve, valóban informatikai bajok voltak Brüsszelben, az Európai Bizottságnál, ezért elvesztek aláírások, és az EB is úgy gondolja, hogy a járványügyi helyzet alapvetően befolyásolta a kezdeményezés aláírhatóságát.

Az eredmény Gulyás Gergely megítélése szerint az lehet, hogy júniustól vagy júliustól néhány hónapos, új aláírásái időablak nyílik a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése előtt.

Hivatalos döntés azonban egyelőre nincs erről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×