eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Parányi zöld sziget a panelrengetegben: filléres ötletekkel varázsolhatja újjá az erkélyt

Mindössze néhány négyzetméteres erkély is hatalmas áldás a betondzsungelben, különösen a karantén idején. Sokan vannak, akik eddig afféle plusz tárolóként tekintettek a balkonra, ami most jócskán felértékelődött: oázis a betondzsungelben. Tippeket adunk, hogyan lehet a lehető legjobban berendezni a legkisebb balkont is, és segítünk abban is, milyen növényeket érdemes a balkonon nevelni.

Hatodik hete már, hogy aki csak teheti, otthonról dolgozik, a diákok digitálisan, otthonról tanulnak. A magyarok jelentős hányada lakásokba szorult a járvány miatt, a szerencsésebbek legalább az erkélyre ki tudnak menni. A balkon jelentősen felértékelődött most sokak szemében, hiszen egy mindössze néhány négyzetméteres erkély is hatalmas áldás lehet a betondzsungelben, hogy kicsit friss levegőn legyünk, kijussunk a négy fal közül.

Sokan vannak, akik a járványhelyzet miatt idén nem utaznak el nyaralni. Hogy az otthon töltött szabadság is kényelmes és igazán pihentető legyen idén, érdemes lehet újratervezni az erkélyt, vagy épp a kertet, beruházni néhány kényelmi bútordarabra, olyasmikre, amikre már régóta vágytunk, de eddig nem engedtük meg magunknak, mert azt gondoltuk, úgysem használnánk ki. Idén ugyanis a korábbi évekhez képest valószínűleg több időt fogunk az erkélyen, teraszon vagy a kertben tölteni.

Ha kicsi az erkély

Nem kell hatalmas tér ahhoz, hogy kényelmes, szinte minden igényt kielégítő erkélyünk lehessen. Persze, nagyon okosan kell megválogatni a bútorokat.

Fontos a praktikum, kis helyigényű, több funkciós bútorokat érdemes beszerezni – közölte megkeresésünkre a kika bútoráruház, hozzátéve, a bútorok kiválasztásánál figyelni kell arra is, hogy erős szelet, viharokat kell kiállniuk, így olyan robusztusabb darabokat célszerű választani, melyeknek nem árt, ha esetleg órákon át áztatja őket az eső. Vagyis érdemes összecsukható asztalt, széket beszerezni, vagy akár olyan asztalt, ami egyben tárolóként is funkcionál.

Egy kis erkély esetén célszerű kihasználni a teret függőleges irányba is, vagyis akár beszerezni egy plafonig érő polcot. Korántsem csak virágokat, dísztárgyakat, esetleg LED- vagy szolárlámpákat helyezhetünk el rajta, de tárolódobozban a szerszámokat, limlomokat is.

„Nagyon feldobja az egészen kis méretű erkélyeket is valamilyen szőnyeg, hogy ne a hideg kőre lépjünk ki a lakásból” – írta megkeresésünkre a kika. A műfű szintén jó megoldás lehet.

Nagyobb terasz vagy kert esetén

Ha nagyobb tér áll rendelkezésünkre, választhatunk balkonszettet is, sőt, akár nyugágyat vagy úgynevezett relax széket is. Nagy a választék a kinti hintaszékekből, hintaágyakból is, de egy függőfotel is tökéletes választás lehet.

„Hatalmas a választék, érdemes mérlegelni, egy kinti bútordarab esetén milyen szempontok a legfontosabbak számunkra: összehajtható legyen-e a nyugágy, legyen-e teteje a függőfotelnek. Más bútort érdemes beszerezni egy fedett teraszra és a kertbe” – javasolja a kika.

Noha a kánikula még messze van, már most érdemes a napernyőkre, árnyékolásra gondolni. A napágy mellé jól jön a napernyő is, de egy többgyerekes család jól járhat egy pavilonnal is, amely alatt felállítható egy kis homokozó vagy akár egy felfújható medence.

Az alapbútordarabokon kívül gondolni kell a kiegészítőkre is, akár kis erkélyről, akár kertről van szó, egy-egy díszpárna vagy asztalterítő feldobhatja a balkont, de nagyon kell figyelni arra, milyen színeket választunk: a sötét színek optikailag kicsinyítik a teret, a világos színek viszont tágítják, így a helyiség nagyobbnak, magasabbnak tűnhet.

Kertészkedés az erkélyen

Ha valakinek csupán néhány négyzetméteres erkély áll a rendelkezésére, akkor is termeszthet növényeket. Jó megoldást jelentenek a fűszernövények, mint például a bazsalikom, a rozmaring, a majoránna, a menta vagy az oregánó. Arra viszont érdemes figyelni, hogy sok napfényre van szükségük, és óvni kell őket a hidegtől.

Virágládába ültethetünk paprika- és paradicsompalántákat is Mindkettőből akadnak apróbb termésű és növényű fajták, amelyek nem túl helyigényesek. A paradicsomnál például a cseresznye- vagy datolyaparadicsomok ilyenek, és mindig érdemes inkább a determinált fajtákat választani.

A szamóca szintén tökéletes választás, amelynek gyönyörűek a virágai, ráadásul hamar termést is hoz.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a kika támogatta. A bútorláncnál május 8. és 10. között minden terméket 15% kedvezménnyel lehet beszerezni.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×