INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

mathias corvinus collegium

orbán balázs

aréna

koronavírus

Az M7-es autópálya csomópontja a horvát-magyar határátkelő előtt Letenyénél. A magyar EU-elnökség elkönyvelhette, hogy politikai döntés született a horvát EU-csatlakozási tárgyalások eredményes lezárásáról. 2011 júniusának utolsó napján zárják le Brüsszelben az egyelőre nyitott három utolsó tárgyalási fejezetet.

Orbán Balázs: a turisztikai határnyitás a legnehezebb kérdés

Infostart / InfoRádió

A teljes határforgalom megnyitása az utolsó intézkedések között lehet – mondta Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a lélegeztetőgép-helyzetről, a kiskunhalasi járványkórházról és a nemzeti elit képzéséről is.

A kisebb határátkelők forgalma továbbra is korlátozott, mert a koronavírus külföldről érkezett Magyarországra, és fennáll a veszélye annak, hogy újra behozzák az ide érkezők – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

"Az ingázóknak a határforgalom jelen pillanatban is biztosított valamennyi szomszédos ország felé, bizonyos szomszédokkal már nagyon jó együttműködés alakult ki, és az összes határátkelő működik, másutt ez csak a tervek része. Nyilván a teljes határforgalmi nyitás még kényes kérdés, mivel a külföldről érkezett vírussal kapcsolatban

fennáll a veszély, hogy ismét behurcolják"

– fogalmazott Orbán Balázs, de szerinte "a legkeményebb diónak" a turisztikai határnyitás tűnik.

Vélhetően a határforgalom korábbi rendre történő teljes visszaállása lesz a legkésőbbi intézkedés, amit a kormány majd megléphet, de ezzel a legtöbb európai ország is hasonlóképpen lesz.

Azt is elmondta, 3565 lélegeztetőgép áll az orvosok rendelkezésére, a kihasznált kapacitások 30 százalék körüliek, a működtetéséhez szükséges személyzet szintén készen áll. Az eszközök 5 százalékát kell most bevetni a koronavírusos betegeknél.

"Továbbra is az a számításunk alapja, hogy ha a járvány elszabadul, nyolcezer lélegeztető- és altatógépre szükség lehet annak érdekében, hogy az emberéletek között az orvosoknak ne kelljen választaniuk. Ehhez igazodnak a beszerzési terveink, és a magyar illetékesek is dolgoznak azon, hogy magyar eszközökkel is elő lehessen állni a szükséges időben" – mondta a miniszterhelyettes, és egyértelművé tette, hogy

a 8000 gép mellé is lehet megfelelő számú személyzetet állítani.

A kiskunhalasi konténerkórházról elmondta: működik, alkalmas arra, hogy bármelyik pillanatban betegeket fogadjon, de jelenleg beteget nem ápolnak benne, de alkalmas az enyhébben és a súlyosabban megbetegedettek gyógyítására is.

"Magyarország részéről nagyon komoly teljesítmény, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült egy ilyen járványkórházat létrehozni, reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de ha igen, tud betegeket fogadni" – tette hozzá.

A Mathias Corvinus Collegium támogatásáról szóló törvényjavaslatról is beszélt, ez azért készült, hogy a tehetséggondozás területén az intézmény előrelépjen, ezért az MCC mögötti alapítvány vagyonkezelő alapítvánnyá alakul át, és megkapja a Mol- és a Richter-részvények 10 százalékát – mondta még Orbán Balázs, aki szerint komoly adóssága az országnak a "nemzeti elit" képzése.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Orbán Balázs - 1. rész
 
Orbán Balázs - 2. rész
 

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018