eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus-járvány miatt határozatlan időre lezárt szabadstrand Balatonfenyvesen a kijárási korlátozás idején, 2020. április 19-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Marad a szigor a hosszú hétvégére – országos körkép

Miután a hosszú hétvégén is eltérő szabályokkal járnak el országszerte a települések, az Infostart igyekszik áttekintést adni, hogy mire számíthat az, aki a kijárási korlátozások ellenére mégis útnak indul. 

Budapesten elrendelte a Margitsziget lezárást a hosszú hétvégére Karácsony Gergely főpolgármester – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A húsvéti és az múlt hétvégi tapasztalatokra építve május 1. és 3. között reggel 9 és este 8 óra között le lesz zárva a Margitsziget. A futók így, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni. A közlemény szerint a kérdésben egyeztettek Óbuda-Békásmegyer polgármesterével, és a hosszú hétvégére az Óbudai-szigetet is lezárják.

A főváros környékén sem lazítanak

Budakalászon érvényben marad az Omszk park és a Kálvária park 10 és 19 óra közötti lezárása, valamint a Duna-parti területek teljes lezárása pénteken, szombaton és vasárnap. A civil szervezetekkel folytatott egyeztetés után azonban a település önkormányzata úgy döntött, biztosítja a Megyeri hídról a kerékpáros lehajtást a 11-es út mellett haladó kerékpárúton. Ezzel lehetővé teszik az egyéni kerékpáros-forgalmat a Dunakanyar, valamint a 11-es út felé, de a lehajtásokat a Duna-part és a lakott területek felé nem engedélyezik, a csoportosulásokat továbbra is szigorúan korlátozzák.

Szentendre belvárosában péntektől vasárnapig az önkormányzat rendelete értelmében ismét forgalomkorlátozás lesz. A város honlapján közölték: az önkormányzati rendelet értelmében nem helyiek nem hajthatnak be gépkocsival a szentendrei belvárosba, és nem használhatják a Duna-parti kerékpárutat sem. A városi rendészet fokozottan ellenőrzi a forgalomkorlátozás betartását, és határozottan fellép a csoportosulásokkal szemben. A kormányrendeletben foglalt „szabadidős célú” köztéren tartózkodás feltétele a sportolás, a gyaloglás, a folyamatos mozgás, vagyis nem tekinthető alapos indoknak a piknikezés, napozás, ücsörgés, étel- és italfogyasztás köztéren, a nem egy háztartásban élők csoportosulása – hangsúlyozták.

Kisoroszi – a település honlapján közzétett tájékoztatás szerint – a hétvégén zárva lesz a turisták előtt, a településen korlátozzál a járművek tartózkodását és parkolását. A lezárás a kerékpárosokra nem vonatkozik.

Zebegényben úgy döntött a polgármester, hogy a települést péntek nulla órától vasárnap éjfélig lezárja, egyúttal megtiltja a közterületen tartózkodást. A rendelkezés nem érinti a 12-es út és a kerékpárút forgalmát, ha más település az úticél, valamint a zebegényi lakcímmel rendelkezőket, az ingatlantulajdonosokat és – mások mellett – azokat, akik a településen egyedül élő hozzátartozójukat látják el.

A Pilisi Parkerdő Zrt. internetes oldala szerint az erdőterületet gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, valamint lóval bárki látogathatja, vannak azonban területek, amelyeket lezártak a látogatók elől, például a visegrádi Mogyoró-hegyi parkolóhelyeket és a fellegvár parkolóját.

Marad a szigor a vidéki városokban is

A Jász-Nagykun-Szolnok-megyei Tiszafüreden Ujvári Imre polgármester péntek 0 órától vasárnap 24 óráig elrendelte a város lezárását, ebben az időszakban napközben csak alapos indokkal lehet közterületen tartózkodni – közölte az önkormányzat. Ez alól kivételt jelentenek a tiszafüredi lakcímmel rendelkezők, ingatlantulajdonosok, a városban dolgozók, az áru- és házhozszállítást végzők, a településen egyedül élő hozzátartozóját ellátók, valamint a 33-as főutat használó tranzitforgalom.

A Tisza-parti városban emellett éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el pénteken és szombaton este tíz órától másnap reggel hat óráig, illetve vasárnap este tíz órától éjfélig. Nem lehet látogatni a város játszótereit, a szabadstrand parkolóit csak a helyiek használhatják, és tilos a közterületi alkoholfogyasztás is.

Hat Balaton-környéki település – Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemice, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget – összehangolt korlátozó intézkedéseket jelentett be a hosszú hétvégére. A településeken lezártak minden turisztikai célpontot, megtiltották turistaútvonalak és tanösvények használatát, nem látogathatók a strandok, a kilátók, a játszóterek, a szigligeti vár, a kiállítóterek és a hegyi turistaútvonalak sem. Korlátozták a személyhajó-kikötők használatát, az ingatlannal itt nem rendelkező kirándulókat pedig arra kérik, hogy hétvégén ne látogassanak el ezekre a településekre – olvasható az érintett polgármesterek közös közleményében.

Balatonfüreden érvényben maradtak a korábbi korlátozások. A város több utcájában csak a célforgalmi behajtás engedélyezett, zárva tartanak a frekventált parkolók és nem lehet használni a játszótereket sem. Zárva van a Esterházy-strand, a Kisfaludy-strandon viszont – az egészségügyi szabályok betartása mellett – már szabad sétálni.

Győrben korlátozásokat és enyhítéseket is bevezet a hosszú hétvégén az önkormányzat. Tilos lesz a közterületi padok és egyéb utcabútorok használata, zárt térben pedig kötelező lesz maszkot viselni, a dohányboltok kizárólag reggel nyolc és dél között tarthatnak nyitva, a piacokon pedig szombaton a 65 év felettiek reggel hat és kilenc óra között vásárolhatnak. Ugyanakkor megnyitják a szabadtéri sportpályákat és engedélyezik azokat a sportolási tevékenységeket, amelyek nem járnak személyes érintkezéssel.

A vendéglátóhelyek a rendszeres fertőtlenítés mellett teraszaikon fogadhatják vendégeiket, de a másfél méteres távolságot be kell tartaniuk. Azok a vendéglátóegységek is kitelepülhetnek üzleteik elé, amelyeknek nincs közterület-használati engedélyük.

Szegeden az eddigi hétvégékhez hasonlóan szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet, azt is egyedül, vagy csak az ugyanabban a háztartásban élőkkel. Az önkormányzati tulajdonú Mars téri piacon egyidejűleg legfeljebb ötszáz vásárló tartózkodhat.

Debrecenben a hosszú hétvégén sem nyitják meg a látogatók előtt a Nagyerdő parkerdei, körülkerített részét és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas pagonyt. A stadion környékét fokozottan ellenőrzik a közterület-felügyelők és a rendőrök.

Szombathelyen az eddigiek szerint a közkedvelt pihenőhelyek, rekreációs övezetek csak gyalogosan és kerékpárral érhetőek el. Változás, hogy a közparkokban nem, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön viszont kötelező lesz a maszk viselése.

Szolnokon ezen a hétvégén is kötelező a maszk használata üzletekben, gyógyszertárakban, Karcagon a kijárási rendelet szabályainak betartásáért tilos lesz májusfát állítani, így idén elmarad a korábbi években megszokott ingyenes májusfaosztás.

Békéscsabán a helyi piacon változtak a vásárlás szabályai: az üzemeltető várakozási csíkokat festett fel, a védőtávolság növeléséért pedig a standokat is átalakították.

A Somogy megyei Marcaliban a központi rendelkezéseken túl nem vezetnek be további megszorító intézkedéseket, Csurgón a koronavírus-járvány ellenére a tervezett ütemben folynak a somogyi város nagy fejlesztései.

Székesfehérváron május első hétvégéjén fenntartják a korábban hozott döntéseket, így a 18 év alattiak este 20 órától reggel 6 óráig nem mehetnek közterületre, sportolásnál mindenkinek tízméteres védőtávolságot kell tartania. Továbbra is kötelező a maszk viselése a városi piacon és a helyi közösségi közlekedésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×