eur:
388.95
usd:
360.59
bux:
68399.04
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: szeszfőzdék is gyárthatnak fertőtlenítőt

Ellenőrizték az élelmiszer-árusító helyeket, nagy részükben nem volt a bejáratnál kézfertőtlenítő vagy kesztyű. Alább a keddi bejelentések.

114-gyel, 2000 fölé emelkedett a regisztrált koronavírusosok száma Magyarországon, 14-gyel pedig 200 fölé a halottaké, volt tehát miről beszélnie az operatív törzsnek a keddi napon is.

Zsigó Róbert az agrártárcához tartozó Nébihért felelős államtitkár arról tájékoztatott, a magyarországi élelmiszer-felügyelet az egyik legbiztonságosabb Európában, partnerségre törekedve a tisztességes vállalkozásokkal.

Az ellenőrök most nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak. A húsvéti ellenőrzésekkel kapcsolatban elmondta, minden nagyobb élelmiszer-árusító helyet ellenőriztek, azt találták, hogy a bevásárlókocsik tisztaságát legalább naponta tisztították, de a bejáratnál

73 százalékban nem volt kesztyű, illetve kézfertőtlenítő

a bejáratnál. Az ellenőrzés átfogó eredményei a Nébih honlapján olvashatók.

A közétkeztetésben is folytattak "támogató auditot", 230 alkalommal jártak intézményekben, kérdésekre válaszoltak jellemzően. Azt tapasztalták, a dolgozók személyi higiéniája nem volt mindenütt megfelelő, és az ételhordókkal is voltak gondok, de "az ételek megfelelően voltak hőkezelve".

A szeszfőzdéknek engedik, hogy fertőtlenítőszereket gyártsanak.

Szorgalmazta, mindenki vásároljon helyi terméket, ezzel lehet támogatni a helyben értékes munkát végző termelőket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos sajnálatosnak nevezte, hogy a fertőzöttszámmal együtt nő a halottszám is. Az egyéb számok között ismertette, már 50 ezer fölött van a laboratóriumi vizsgálatok száma.

Mint megjegyezte,

a fertőzédek jelentős számát az idősotthonokban detektálják, illetve a kórházakban is fertőződnek dolgozók.

Megnyugtatólag közölte, a legtöbb idősotthonban csak egy-egy személy fertőződött, őt elkülönítik, de elmondta, rendkívül különöbő az otthonok fertőzöttségének mértéke. Összesen három otthonban van nagyobb létszámban fertőzött, ezek mind nagyobb létszámú idősotthonok.

Külön köszöni a Pesti úti helyzet kezelését az érintetteknek, 274 embert teszteltek az ápoltak közül, de 41-nél is több dolgozót. Visszatérni csak két negatív teszteredmény birtokában lehet - mutatott rá.

Megerősítette: továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább koronavírusos, részletek a Koronavírus.gov.hu portálon.

82 ember van most lélegeztetőgépen, jellemzően idősek, de vannak 40-esek, 50-esek is, "ami felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak az idős korosztályt érinti a vírus" - mondta még.

Visszatérve az idősotthonokra: előzetes tájékoztatást vár a napokban, és folytatódni fog a fertőtlenítés a honvédség segítségével. Először azoknál az idősotthonoknál tevékenykednek a katonák, ahol van fertőzött beteg, de

minden otthont fertőtleníteni fognak.

A tesztelésekről: a WHO megfelelő számúnak és megfelelő módúnak tartja a magyarországi tesztelést - hangsúlyozta Müller Cecília. Egy fertőzött körül átlagosan tíz laboratóriumi vizsgálatot szokás elvégezni, Magyarországon ez a szám jelenleg harminc.

Bizodalmát fejezte ki abban, hogy a felszabadított intenzív ágyszámra nem lesz szükség sohasem, úgy véli, a járványgörbe ellaposításával

az exponenciális növekedést sikerül elkerülni, és Magyarország minimális érintettséggel vészeli át a járványt.

Kiss Róbert ügyeleti munkatárs elmondta, Röszkén, Nagylaknál és Záhonynál csak bizonyos időszakban lehet átlépni a vendégmunkásoknak. A belépés során a külföldi vendégmunkások tájékoztatót vesznek át és sárga színű jelzőmatricát kapnak, a cél az, hogy a legrövidebb időn belül el is hagyják az ország területét. Egészségügyi vizsgálaton mindenkinek át kell esnie.

Rajkánál és Hegyeshalomnál a belépő oldalon várakozás van.

Eddig kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 27 ezernél is több ellenőrzést folytattak le. Feljelentések száma: 5983.

Kérdések

- A karantén alatt dolgozhatnak-e otthonról a karanténban lévők?

- Igen. Csökken a hatósági házi karanténban lévők száma. Hétfőn 615 ilyet rendeltek el.

- Igaz-e, hogy Magyarországon egészséges ember még nem halt bele a koronavírusba?

- Jellemzően idős, több féle megbetegedésben szenvedő emberről van szó. Nincs a látókörünkben olyan ember, aki makkegészségesen kapta el a vírust. Van viszont olyan eset, ahol makkegészségesnek látszó személy betegszik meg, nem idős és meghal.

- Akár júniusig is elhúzódhat a járvány?

- Lehet, hogy már nem lesz nagy növekedés a fertőzöttek számát illetően, hetek is elmúlhatnak a tetőzéssel, aztán nem lesz már, aki átadja a betegséget. Járványügyi szempontból egy-két napos elemző nem helyénvaló. Hosszabb folyamat ez még, amíg a járvány végére érünk.

- Kerülnek-e nem csak szociális otthonokból kórházba betegek?

- Természetesen igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Belenyúl az MNB az életbiztosításokba,  megnövelné a közvetítők számát a kormány

Belenyúl az MNB az életbiztosításokba, megnövelné a közvetítők számát a kormány

A következő hetekben bocsátja konzultációra etikus 2.0 koncepcióját a Magyar Nemzeti Bank, amelytől a túl magas költségmutatójú életbiztosítási termékek kivezetését, az értékesítési hibák felszámolását és az ügyfélérték növelését várja a jegybank. A kormány a sikeres lakásbiztosítási kampány után ráfordul az öngondoskodási piac és az agrárbiztosítások megújítására, előbbi felfuttatása érdekében a biztosítási közvetítők nagyobb fokú bevonását tervezi a pénztári piacon is. A biztosítók eközben arra számítanak, hogy jövőre már nem sújtja őket az extraprofitadó, és  megfogadja néhány további javaslatukat is a kormány, amelyek között egy családvédelmi életbiztosítás bevezetése is szerepel. Minderről a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének (MABIASZ) a konferenciáján volt szó hétfőn Visegrádon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×