eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: 60 beteg van lélegeztetőgépen

Átlépte a 200 ezret a rendőrségi látogatások száma a hatósági házi karanténban lévőknél.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, csütörtökre virradóra 1652-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, elhunyt 8 beteg, de gyógyultan hagyhatta el a kórházat eddig már 199. Az operatív törzs csütörtökön délben állt a nyilvánosság elé, a kormányinfót követően.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a Szent László Kórházban rendetlenkedő irániakat csütörtökön kitessékelik az országból.

Egyikük azonban megszökött, úgyhogy üldözőbe vették, el is fogták, őrizetbe vették.

Bejelentette: Szombathelyen csoportosulás keletkezett egy kigyulladt zöldhulladék-tárolónál, katasztrófaturisták jelentek meg ott, több százan.

A járványügyi büntetőeljárások száma eddig 226, ötvennél több a rémhírterjesztések száma.

11 166 hatósági házi karanténossal szemben kellett eddig figyelmeztetéssel élni (200 ezernél több az ellenőrzések száma), Budapesten az elmúlt 24 órában 441 intézkedést kellett tenni a kijárási korlátozásokkal összefüggésben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számos közlését követően elmondta, a gyógyultak között vannak olyanok is, akik nem voltak kórházban, mert nem volt olyan súlyos az állapotuk. 38 489 laboratóriumi vizsgálaton van túl a 8 dedikált intézmény.

Az összes fertőzött harmada 75 évnél idősebb, súlyozottan érintettek a 80 éven felüliek.

Budapesti és környéki a betegek 60 százaléka, Fejér megye áll a második helyen, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye kevésbé érintettek.

Elmondta, nő, 700 fölötti a kórházi ellátottak száma, 60-an vannak lélegeztetőgépen, emiatt további felkészülésre van szükség Magyarországon.

Müller Cecília ugyanakkor bizakodó: ha nincs egy-egy góc az ország egy-egy területén, akkor egyenletes a terjedés, de a robbanást sosem lehet kizárni.

Az idősek otthonaival kapcsolatban folyamatosan intézkedik,

11 idősek otthona érintett, leginkább a Pesti úton és a Rózsa utcában éltek betegek, utóbbiban 80 fölötti a fertőzöttszám.

Kiemelte, ha egy idős beteg nincs rosszul, nem viszik kórházba, csak elkülönítik.

A kórházból az idősotthonba visszabocsátásról elmondta, a gyógyultnak vélt betegeknek kell két, negatív teszteredmény, 48 óra különbséggel. A kórháznak és a fogadó intézménynek azonban egyeztetnie kell, nehogy fennálljon a pozitivitás. Aki úgy kerül vissza az intézménybe, hogy nem biztos a gyógyulása, azt 14 napra el kell különíteni a szociális intézményen belül. Aki nem koronavírus miatt került kórházba, de ott kiderül róla, hogy fertőzött, annak onnantól "ketyeg" a 14 nap.

Kérdések

- Vizsgálják-e a Pesti úti idősotthonban, hogy volt-e megfelelő orvosi ellátás?

- Igen.

- Egyre több az olyan történet, hogy krónikus megbetegedés nélküli, középkorú emberek betegednek meg. Mennyire jellemző ez?

- Nem jellemző. Jellemzően az idősebb korosztályban zajlik le súlyosabban a betegség. A fertőzés minden korosztályban adott természetesen, és vannak ilyen esetek, hogy olyanokat is elér a vírus, akik nem idősek.

- Mekkora a betegség maximális időtartama?

- A WHO szerint 14 napos határidőt, karantént kell használni. Ez a biztonságos idő, ami után már nem jelenik meg a betegség, a szakirodalomban megjelenő esetek azonban rendkívül ritkák.

- Hogy néz ki az elkülönítés otthon?

- Külön fürdőszoba, konyha, lakrész.

- Az emberek nagy többsége textilmaszkot visel. Hogy kell ezeket fertőtleníteni?

- Ha valaki köhög, tüsszent, a nyálcseppeket mefogja egy ilyen. Ha valaki elmegy és hazamegy, ki kell mosni és fertőtleníteni is a maszkot. De négy óránként minimum. A pamut alapanyagot javasoljuk.

- 73 az új fertőzöttszám. Alacsony a többi országhoz képest. Mit jelent ez?

- Bízunk abban, hogy azért van így, mert időben rendelkeztünk. Reméljük, az emberek továbbra is betartják az utasításokat. Jelentheti azt is, hogy a szakembereknek sikerül laposan tartani a járványgörbét.

- A hajléktalanellátókban megjelent-e már a koronavírus?

- Igen. Budapesten. Ha van ilyen kockázat beeresztéskor, a szállók kérjenek segítséget!

- A javítóintézetekben van-e koronavírusos?

- Erről nincs tudomásunk.

- Több szolárium újranyitott a napokban. Ez veszélyes-e?

- Ez egy szolgáltatás, hasonló a fodrászathoz. Ezekben az egységekben folyamatos fertőtlenítés zajlik, nem jelenik meg csoportosulás. Békeidőben is így kell eljárni. Többletkockázat nincs.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×