eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Idős nő száll fel az autóbuszra, amellyel elszállítják a lakókat a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb hírek a Pesti úti idősotthon lakóinak állapotáról

Újabb 56 idős embernél igazolódott a koronavírus-fertőzés, illetve merült fel annak gyanúja a Pesti úti idősek otthonában. Karácsony Gergely főpolgármester nem ment el a helyszínre, a Facebookon reagált az idősotthonokban történt koronavírus-fertőzések ügyére .

Az idős gondozottakat a Szent János kórházba szállítják az Országos Mentőszolgálat mentőautóival és egy busszal - írta a koronavirus.gov.hu péntek este.

Felidézték, hogy az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot. Csütörtökön 126 gondozottat szállítottak kórházba.

Karácsony Gergely csütörtökön nem ment el az intézménybe a helyszínen tájékozódó Müller Cecília országos tisztifőorvossal, ám péntek délután közösségi oldalán reagált az ügyre. A politikus négy dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ezek közül három szerinte arról tanúskodik, hogy három hete kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

A negyedik dokumentum szerinte "jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentum". Ez - mint kiemelte - annak kapcsán született, hogy egy másik idősotthon vezetője arra kért egy kórházat, hogy csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe. A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt - ismertette Karácsony Gergely.

"Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban" - írta Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.

Karácsony Gergely hozzátette: ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását. (Az nem nyilvános egyelőre, melyik magánintézményt bízta meg a főváros a az általa (- részben a Soros Györgytől kapott támogatásból - végeztetett tesztekkel, és hogyan választotta ki ezt).

Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt. Az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×