eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Áder János köztársasági elnök (j) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 172. évfordulóján, 2020. március 15-én. Az államfő a koronavírus-járványra utalva arra kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen.
Nyitókép: Áder János köztársasági elnök (j) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országház előtt, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 172. évfordulóján, 2020. március 15-én. MTI/Illyés Tibor

Március 15. - Levélben és videoüzenetben emlékeztek meg a politikusok

A koronavírus terjedése miatt országszerte lemondták a március 15-ei programokat, a politikusok az idén videoüzenetben, levélben emlékeztek meg a nemzeti ünnepről. Áder János köztársasági elnök televíziós ünnepi beszédében arra kért mindenkit, otthonában ünnepelje meg azt, hogy "egy nép nemzetté vált". Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz, ebben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett.

A nemzeti ünnep egyetlen idei központi programja a reggeli zászlófelvonás volt. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel a Parlament előtt.

A többi központi rendezvény - köztük Orbán Viktor miniszterelnök szokásos múzeumkerti beszéde, valamint a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadása - a koronavírus terjedése miatt elmaradt. A kitüntetettek névsorát nyilvánosságra hozták, de a díjátadót későbbre halasztották.

Áder János államfő a közszolgálati televízió által sugárzott ünnepi beszédében hangsúlyozta: a szabadság és a hűség adja március 15. erejét.

A köztársasági elnök a koronavírus-járványra utalva arra kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen. "Most épp szerényebb körülmények között, kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva" - tette hozzá.

"Ünnepeljük meg ma is azt a napot, amelynek megítélésében nincs vita közöttünk!" - mondta, arra buzdítva, hogy "ünnepeljük meg, hogy egy nép nemzetté vált".

Áder János lengyel kollégáját levélben köszöntötte, miután Andrzej Duda a koronavírus-járvány terjedése miatt lemondta magyarországi látogatását, és nem tudta átvenni Magyarország külföldi államfőknek adományozható legmagasabb kitüntetését, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a lánccal és az aranysugaras csillaggal.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz a március 15-i nemzeti ünnepen, ebben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap az MTI-t.

Orbán Viktor szerint idei ünneplésünknek különös hangsúlyt ad, hogy száz évvel vagyunk a trianoni országvesztés után.

"Akárcsak 172 évvel ezelőtt, amikor Gábor Áron nélkül gyorsan elbukott volna a szabadság ügye, Magyarország ma sem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül, amelyek megerősítése és jogainak védelme közös feladatunk és felelősségünk" - írta.

A kormányfő hozzátette: "a '48-asok követőiként azt kívánjuk, és arra esküszünk, hogy az egyedülálló nyelvi, szellemi és kulturális örökséget, amelyet több mint ezer év leforgása alatt a Kárpát-medencében létrehoztunk, megtartjuk, és mindannyiunk javára tovább is gyarapítjuk".

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormánypárt Facebookon közzétett vasárnapi ünnepi videoüzenetében azt mondta: nemzeti hőseink bátorsága az, ami ezekben a nehéz időkben erőt és kitartást adhat.

Hét ellenzéki párt - az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Magyar Liberális Párt - közös videoüzenetben emlékezett meg március 15-éről. A résztvevők korábban közös demonstrációt terveztek, de a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt lemondták.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett ünnepnapi videójában azt mondta: ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor,

Budapest megint rebellis város, hiszen lázadással ér fel, hogy a tavaly októberi választáskor a fővárosiak újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettek hitet.

A felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az - tette hozzá a főpolgármester.

Március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének napja 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×