eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin
2-es villamos a Belgrád rakpartnál a ködös időben 2019. december 4-én. A háttérben a Lánchíd látható.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Meglepő változás jöhet a budapesti belvárosban

A 2-es villamost a felszínre hoznák, hogy ne kelljen felújítani az alagutat a Széchenyi István téren.

Az eredeti tervek szerint a Lánchíd felújításával együtt végezték volna el a Váralagút és a kapcsolódó közterületek, a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér, valamint a 2-es villamos pesti hídfő alatt átvezető alagútjának rekonstrukcióját is. Azonban az előző városvezetés által kiírt tenderre beérkező ajánlatok meghaladták a főváros rendelkezésére álló keretet, így a közbeszerzést eredménytelennek nyilvánították.

Mivel a főváros nem kapott plusz forrásokat a kormánytól, így csökkentené a költségeket. A Váralagút felújításáról már letettek, és felvetődött, hogy a 2-es villamos pályáját felvigyék a Széchenyi István térre. Ezzel a villamos-alagút sokba kerülő átalakítását, felújítását lehetne megspórolni – írja a Népszava.

A tervek szerint a vágányok az Eötvös tér után a kanyarodnának fel a Belügyminisztérium elé, majd a Gresham palota és a luxusirodaház előtt elhaladva a Magyar Tudományos Akadémia tömbjéhez kanyarodva csatlakoznának a korábbi pályához.

Az alagutat betemetnék vagy átadnák a gyalogosoknak.

A közúti alagutat most nem érintené a változás, de később a rakpartok sétálóvá alakításakor az is megszűnhetne. A lap megjegyzi, az nem túl szerencsés, hogy a Széchenyi térre kanyarodó villamospálya keresztezné a Lánchídról lehajtó autókat, még inkább lelassítva az átkelő forgalmát.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Népszavának megerősítette, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén tárgyaltak a 2-es villamos felszíni elvezetéséről. Egyelőre csak arról döntöttek, hogy megvizsgálják az elképzelést.

Kérdés, hogy a térre felhozott villamospálya valóban kevesebb pénzből kihozható-a az alagút felújításánál, amelynek

összegét korábban 8-10 milliárd forintra becsülték

– írja a lap. A Széchenyi tér alatt húzódik ráadásul egy nagy nyomású vízvezeték, amelyet a híd és az alagút átépítésekor át akartak helyezni a rakpartra, hogy legyen hely a szálló mélygarázsának bővítésére. A vezeték áthelyezésének költsége az eredeti elképzelések szerint a hídfelújítás büdzséjét terhelte volna, de most ez is kikerülhetne belőle.

Ahogy azt megírta az Infostart is,a BKK leszerződött a Lánchídhoz és a Váralagúthoz kapcsolódó közterületek megtervezésére, nettó 236,6 millió forintért.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×