eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Magyarországon is járt a Prágában koronavírussal diagnosztizált két diáklány

Időközben az is kiderült, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vesznek-e a vírus közvetítésében, és hogy mit kell tenni, ha olasz zöldséget, gyümölcsöt veszünk.

Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok. Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön keresztül Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást.

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust - jelentette be kedden Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója.

"Bécset és a magyar felet már tájékoztattuk az esetről" - tette hozzá.

A hatóságok pontosan feltérképezték, kivel kerültek kapcsolatba a diáklányok, és mintegy húsz cseh állampolgárt helyeztek el karanténban. A prágai lakást, amelyben a nők laktak, egy hétre lezárták, és fertőtlenítik.

Csehországban kedd reggelre ötre emelkedett a laboratóriumi vizsgálatok által megerősített új koronavírusos megbetegedések száma Csehországban. Az összes beteg Észak-Olaszországban járt néhány napja

- közölte Adam Vojtech. A cseh egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Csehországban eddig 236 embert teszteltek. Tizenhat laboratóriumi vizsgálat eredménye kedden készül el.

Az első koronavírusos betegről vasárnap számoltak be a cseh hatóságok. A miniszter szerint a csehországi koronavírusos esetek eddig enyhe lefolyásúak.

Utazik-e a vírus a csomagolásokon?

Felépítésének érzékenysége miatt a Covid–19 koronavírus a csomagolt élelmiszerek felületén rövid időn belül elpusztul, vagyis minimális annak a valószínűsége, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vennének a vírus közvetítésében – cáfolta az interneten keringő elméletek egyikét a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Tájékoztatójukban azt írták, egyaránt igaz ez a fagyasztva, hűtve és a környezeti hőmérsékleten csomagolt élelmiszerekre.

A terjedési módot figyelembe véve, az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy

a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus, az egyéb csomagolási felületre jellemző módon nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni,

tekintettel arra, hogy a koronavírus felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre. Hosszabb ideig történő életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.

Hangsúlyozták azt is, hogy

nem csomagolt élelmiszerek estében (zöldségek, gyümölcsök) a felületükön történő koronavírus túlélési esély a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony.

Zöldségek-gyümölcsök felhasználása és fogyasztása előtt minden esetben javasolt a felületük alapos folyóvizes lemosása, ez az esetleges vírusfertőzés ellen is hatékony lehet, ugyanakkor vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta. Hatékony még természetesen a hámozás is.

Olaszországban egyébként komoly gondot okoz, hogy bizonyos, nem olasz élelmiszer-kiskereskedelmi láncok elfordultak az onnan származó zöldségektől és gyümölcsöktől, vagy pedig valamiféle tanúsítványt kérnek a biztonságosságukról. Az olasz agrárminiszter szerint felmerül a gyanú, hogy inkább csak az árak felhajtásáról lehet szó.

Fontos tudni a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint, hogy

az élelmiszerek hőkezelése minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat,

így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63 Celsius-fok feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust, így pár perces forralással, sütéssel bizonyosan meg lehet tőlük szabadulni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×