eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk
Török Róbert mentőápoló ellenőrzi egy érkező busz utasait a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. A koronavírus-járvány miatt hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Koronavírus - Részletes tájékoztatást kaptak a teendőkről a háziorvosok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, és folyamatosan rendelkezésükre áll kérdés esetén. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel - áll az NNK közleményében.

Azt kérik, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra és magán tüneteket:

  • láz,
  • köhögés,
  • torokfájás,
  • levertség

- észlel, telefonon értesítse a háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében fontosnak tartják emlékeztetni a háziorvosokat, hogy az infekciókontroll szabályait nemcsak a koronavírussal kapcsolatban kell betartani, hanem minden beteg esetében.

Idézték az eljárásrendet, amely szerint

"a kézhigiénés szabályok betartásán kívül, a sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége."

Az eljárásrend felhívta a figyelmet arra is, hogy az eszközök biztosítása az egészségügyi szolgáltató - jelen esetben a háziorvos - feladata, de ebben az NNK is segíti majd őket.

Az NNK közölte: szakmai szempontból a centralizált diagnosztika az elfogadható Magyarország járványügyi biztonsága érdekében, ennek értelmében minden, az új koronavírussal kapcsolatos diagnosztikai vizsgálat kizárólag az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezhető.

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, és Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, országos tisztifőorvos hétfőn, az olaszországi megbetegedések kirobbanása után rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a megváltozott járványügyi helyzet miatt új intézkedésekre, eljárásrendre van szükség. Arról is beszéltek, hogy azt, aki akár egyénileg, akár a hatóságokkal egyeztetett módon jön haza járványos területről, karanténba fogják helyezni.

Az NNK közleményében most megerősítették, hogy a nemzetközi járványügyi helyzet változása miatt az aktualizált eljárásrend kiadása folyamatban van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×