INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

hírösszefoglaló

napinfó

a nap hírei

Az állami vagyon jelentős mértékű növekedésére hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat évértékelő beszédében a Demokratikus Koalíció elnöke. Kínában meghaladta a 800-at az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma.

Jelentős mértékben, 2018 végéig több mint 6 ezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon, az adósságállomány pedig évről-évre kisebb - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Kossuth Rádióban azt mondta: egyre inkább kezd beigazolódni, hogy nem csak az uniós források növelik a magyar gazdaságot. Cáfolta, hogy a kormány vagyont él fel vagy növeli az adósságot, mivel évről-évre kisebb az adósságállomány.

Már több mint 2 ezer milliárd forintért vásárolt állampapírt a lakosság a Magyar Államkincstártól. Tállai András pénzügyi államtitkár közölte: tavaly több mint háromszor annyian vásároltak állampapírt, mint 2013-ban. Ez idő alatt a kincstári ügyfelek állampapír állománya a négyszeresére nőtt.

Összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében úgy vélte: a magyar gazdasági növekedés régiós szinten gyenge, a bérek tekintetésben pedig csak Bulgáriát és Romániát előzzük meg. A volt kormányfő nem tartja sikeresnek a kabinet családpolitikáját, mert kevesebb gyermek születik, mint 2010 előtt. Gyurcsány Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában Magyarországon hal meg a legtöbb ember olyan betegségben, amely megelőzhető lett volna.

A postások munkájának jobb megbecsülését szorgalmazza a Jobbik. Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sürgette, hogy a kormány, illetve a Magyar Posta vezetése a cég gazdasági eredményeihez mérten becsülje meg a postások munkáját: emeljék az itt dolgozók átlagbérét és kezeljék a postások körében jelentkező munkaerő-elvándorlást.

A jövő héten kezdődik egyszerre két felülvizsgálattal a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A menetrendek alapján először a Fitch Ratings és a Standard & Poor's pénteken vizsgálja Magyarországot. Mindkét cég tavaly egy fokozattal javította a magyar államadósság besorolását.

Kínában 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A járvány decemberi kitörése óta csaknem 34 ezerre emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált esetek száma. Az adatok alapján hírügynökségek megállapítják, hogy járvány több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002-2003-as SARS-járvány világszerte.

Írországban politikai patthelyzet alakult a ki a parlamenti választás után. Az országot csaknem száz éve irányító két jobbközép párt szinte azonos támogatást kapott, mint az egykori Ír Köztársasági Hadsereg politikai szárnya. A Sinn Féin a szavazatok valamivel több mint 22 százalékát szerezte meg, és ugyanennyien voksoltak az eddig együtt kormányzó Fine Gaelre és a Fianna Fáilra is. A két jobbközép tömörülés így nem tud többségi kabinetet alakítani, ugyanakkor kizárja az együttműködés a nacionalista szervezettel.

Szíriában több mint 600 négyzetkilométer területet foglaltak vissza a kormányerők a felkelők utolsó fellegvárainak számító Idlíb és Aleppó tartományban folytatott offenzívában. A hadsereg és orosz szövetségese által két hónapja indított katonai művelet célja, hogy biztosítsa a fővárost Aleppó városával összekötő, stratégiai fontosságú útvonalat. A harcok miatt több mint félmillió szíriai kényszerült elhagyni otthonát a térségben.

Egyre több európai országban okoz fennakadásokat a viharos időjárás A Brit-szigetekre esőt zúdított a Chiara nevű téli vihar, és Észak-Európa felé halad tovább. A helyi meteorológiai szolgálat áradásokra, a tengerparti településeket fenyegető erős hullámokra és a repülő törmelék jelentette veszélyekre hívta fel a lakosság figyelmét. A brüsszeli, amszterdami és frankfurti repülőtéren számos járatot töröltek.

Fennakadásokat okozott a viharos esőzés és orkán erejű szél Ausztráliában. Az ítéletidő több helyen áradásokhoz vezetett Új-Dél-Walesben. Sydney négy elővárosában ezreket kellett kitelepíteni. A heves esőzés sikeresen eloltott néhány bozóttüzet, de még mindig 38 helyen lángol a növényzet Új-Dél-Walesben.

Megkezdődött a velencei karnevál. A február 25-ig tartó farsangi mulatságra az idén is több százezer látogatót várnak a lagúnák városába. Luigi Brugnaro polgármester elmondta: az idei farsangot a városvezetés, az idegenforgalomban dolgozók és a velencei lakosok is egyfajta újjászületésként élik meg a novemberi rendkívüli árvíz után.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018