INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

bartus gábor

nemzeti fenntartható fejlődési tanács

aréna

Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.

Bartus Gábor: a pedagógusügyet akkor is meg kell oldani, ha nem hoz sok szavazatot

InfoRádió

Az oktatás minőségét alapvetően a pedagógusok határozzák meg - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

Figyelemmel kell lenni az átlagbérek és a pedagógusbérek egymáshoz való viszonyára - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

"Az az érdekes, hogy az átlagbértől milyen messze van a pedagógusbér. A helyzet az, hogy

nincsenek közelebb az átlagbérhez a pedagógusbérek most, mint 2010-ben voltak. Nagyon messze vannak"

- mondta Bartus Gábor.

Ennek szerinte súlyos következményei vannak.

"Az oktatás kimenete tulajdonképpen, ha nagyon lecsupaszítom a képet, attól függ, milyen az oktatás mennyiségi és minőségi viszonya. Mennyiségileg az a kérdés, hogy hány évet töltünk az oktatásban; itt is van lemaradásunk. Ha a V4-eket nézzük, akkor Csehország és Lengyelország az utóbbi néhány évben két évben vert ránk az oktatásban eltöltött átlagos idő tekintetében. A másik a minőség:

lehetnek digitális táblák, még jobb tankönyvek, de az oktatás minőségét alapvetően a pedagógus határozza meg"

- vélekedett.

A jelenlegi alacsony pedagógusbérekkel viszont Magyarországon esély sincs a tudástőke érdemi bővítésére - figyelmeztetett a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

"Ha nem nő a tudástőkénk, számos más területen továbbra is hátrányban leszünk, egyrészt a munkatermelékenység területén, másrészt a tekintetben, hogy a környezettudatosságot mennyire lehet terjeszteni; ez összefügg az iskolázottsággal, a tudással.

A demográfiai fogyásunkat sem fogjuk tudni érdemben ellensúlyozni a munkatermelékenység növekedésével."

Mindezek miatt Bartus Gábor szerint fontos feladat, hogy politikusok és nem politikusok közösen kitalálják, hogy bár a pedagógusok ügye nem hoz sok szavazatot, mégis hogyan lehetne lényeges változtatásokat megvalósítani a közoktatásban.

A teljes beszélgetést alább meghallgattatja, megtekintheti.

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

1. rész
 
2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018