eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Bartus Gábor: a pedagógusügyet akkor is meg kell oldani, ha nem hoz sok szavazatot

Az oktatás minőségét alapvetően a pedagógusok határozzák meg - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

Figyelemmel kell lenni az átlagbérek és a pedagógusbérek egymáshoz való viszonyára - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

"Az az érdekes, hogy az átlagbértől milyen messze van a pedagógusbér. A helyzet az, hogy

nincsenek közelebb az átlagbérhez a pedagógusbérek most, mint 2010-ben voltak. Nagyon messze vannak"

- mondta Bartus Gábor.

Ennek szerinte súlyos következményei vannak.

"Az oktatás kimenete tulajdonképpen, ha nagyon lecsupaszítom a képet, attól függ, milyen az oktatás mennyiségi és minőségi viszonya. Mennyiségileg az a kérdés, hogy hány évet töltünk az oktatásban; itt is van lemaradásunk. Ha a V4-eket nézzük, akkor Csehország és Lengyelország az utóbbi néhány évben két évben vert ránk az oktatásban eltöltött átlagos idő tekintetében. A másik a minőség:

lehetnek digitális táblák, még jobb tankönyvek, de az oktatás minőségét alapvetően a pedagógus határozza meg"

- vélekedett.

A jelenlegi alacsony pedagógusbérekkel viszont Magyarországon esély sincs a tudástőke érdemi bővítésére - figyelmeztetett a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

"Ha nem nő a tudástőkénk, számos más területen továbbra is hátrányban leszünk, egyrészt a munkatermelékenység területén, másrészt a tekintetben, hogy a környezettudatosságot mennyire lehet terjeszteni; ez összefügg az iskolázottsággal, a tudással.

A demográfiai fogyásunkat sem fogjuk tudni érdemben ellensúlyozni a munkatermelékenység növekedésével."

Mindezek miatt Bartus Gábor szerint fontos feladat, hogy politikusok és nem politikusok közösen kitalálják, hogy bár a pedagógusok ügye nem hoz sok szavazatot, mégis hogyan lehetne lényeges változtatásokat megvalósítani a közoktatásban.

A teljes beszélgetést alább meghallgattatja, megtekintheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×