eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Kihirdette a módosított tb-törvényt az államfő - a nap hírei

Januártól jelentős támogatást kapnak az 1-es típusú diabétesszel élők. Már megjelent az influenza, de járvány még nincs az országban.

Kihirdette a módosított tb-törvényt az államfő, a jogszabály életbelépésével három havi járuléktartozás esetén már fizetni kell az egészségügyi ellátásért. Több szervezet kifogásolta a módosítást, és kérte a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a parlamentnek, mert úgy vélték: több százezer ember maradhat ellátás nélkül. Áder János közleményben cáfolta ezt.

Csaknem 3 milliárd forintot oszt szét a szaktárca az egészségügy és a szociális szféra több szereplője között. Egymilliárd forint jut az otthoni szakápolásra és hospice ellátás javítására. 300 millió forintot kapnak az oktatási intézményekben fontos egészségfejlesztő és felvilágosító munkát végező iskola-egészségügyi szolgálatok. Jut a pluszforrásból a betegszállítást végző szolgálatoknak is.

Januártól jelentős támogatást kapnak az 1-es típusú diabétesszel élők - erősítette meg a családügyi államtitkár. Novák Katalin elmondta: jelentősen nő és szélesebb kör számára válik elérhetővé az érintettek vércukor-egyensúlyát segítő eszközök támogatása.

Vizsgálatot indított a győri gyerekgyilkosság ügyében a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara. Agárdi Tamás a kamara elnöke közölte: az igazságügyi miniszter levélben fordult hozzá, és a vasárnap Győrben történt kettős gyerekgyilkosság ügyében soron kívüli kivizsgálást, valamint a kamara rendelkezésére álló szükséges intézkedések megtételét kérte.

Már megjelent az influenza, de járvány még nincs az országban - mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a Dél-pesti Centrumkórházban tartott tájékoztatón az egészségügyben és szociális ágazatban dolgozókat is arra biztatta, hogy oltassák be magukat. Hangsúlyozta: így nemcsak magukat, hanem az általuk ápolt, gondozott embereket is megvédhetik a fertőzés ellen.

Több településen is magas a légszennyezettség a szálló por miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint Sajószentpéteren egészségtelen volt a levegő minősége. További öt település - Dunaújváros, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok és Salgótarján - levegőminősége kifogásolt.

Kötbérkezelési hibákért bírságolta meg a Telekomot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A hivatal összesen 138 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a szolgáltatót, hogy fizesse meg a jogos összegű kötbéreket az érintetteknek.

Az Európai Tanács elnöke szerint Európának békemegállapodást kell kötnie a természettel, ha meg akarja nyerni a klímaváltoztás elleni küzdelmet. Charles Michel az Európai Parlament plenáris ülésén úgy értékelte, hogy az unió jó irányban halad ahhoz, hogy elérje a karbonsemlegességet 2050-re.

A gyógyszerimport átalakítását tervezi az amerikai kormány az árak letörése érdekében - jelentette be az egészségügyi minisztérium. A reformtervezet Kanadából és más országokból származó, az amerikaiaknál olcsóbb gyógyszerek importjának engedélyezését irányozza elő.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×