eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: facebook

Óriási lépés az egyes típusú diabétesz kezelésének finanszírozásában

Jelentős segítséget nyújt a kormány januártól az egyes típusú diabétesszel élő gyermekeknek és felnőtteknek: a legkorszerűbb, szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor támogatása normatívvá válik – mondta el az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A laikusok gondolhatják, hogy az egyes és kettes típusú diabétesszel élők helyzete nagyban hasonló, a valóság azonban óriási különbséget mutat. Hiszen az egyes típusú diabétesszel élő gyermekek vérképe számtalanszor ingadozik, amit rengeteg minden befolyásolhat. Nemcsak az, hogy mennyi szénhidrátot esznek, hanem például, hogy mennyit mozognak, vagy éppen milyen fronthatások érik őket, vagyis a vércukorszint egyensúlyban tartása egy napi szintű küzdelem – emelte ki az InfoRádiónak Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, hozzátéve: ehhez párosul egy tetemes kiadás amiatt, hogy a legkorszerűbb technológiát tudják használni ezeknél a sajátos helyzetben lévő gyerekeknél, illetve felnőtteknél. Hiszen

ez az életmód nemcsak a napi szintű készenlétet jelent, hanem komoly anyagi megterhelést is, akár havi 60-100 ezer forintot is.

Emiatt döntött úgy a kormány, hogy jövő év január 1-jétől egyrészt a legkorszerűbb ellátást biztosító eszközöket sokkal magasabb támogatással, illetve alanyi jogon megkaphatják az érintettek. Itt alapvetően az inzulinpumpára kell gondolni – ismertette az államtitkár, ez az eszköz a folyamatos inzulinellátását jelenti az érintetteknek.

A pumpát és tartozékait 98 százalékos társadalombiztosítási támogatással fogják biztosítani.

És ami nagy újság – folytatta Novák Katalin –, a szöveti cukor folyamatos mérésére szolgáló eszköz, a szenzor támogatását a jövőben nem egyedi méltányosság alapján ítélik majd meg egyes esetekben, hanem

alanyi jogon elérhetővé teszik.

Ennek értelmében a gyermekeknél a nappali tagozatos hallgatóknál 98 százalékos tb-támogatás jár majd, a felnőtteknél pedig 80 százalékos. „Ez praktikusan azt jelenti, hogy

annak, aki nem kapta meg egyedi méltányossággal a támogatást ez eddig 1,5 millió forintos kiadást is jelenthetett, most ugyanezen az időtávon 5000 forintos kiadást jelent majd”

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Miután az egyes típusú diabétesszel élő gyermekeket, illetve felnőtteket rendszeres látja szakorvos, így mindig az ő szakvéleménye lesz a meghatározó, tőle tudják majd kérni az érintettek ezeknek az eszközöknek a felírását a jövőben. Novák Katalin arra is kitért, hogy miután szinte minden érintett hozzájut majd alanyi jogon a szenzorokhoz, fél év után át kell majd esniük egy olyan ellenőrzésen, amelyen a szakorvosnak azt kell majd megvizsgálnia, hogy kooperált-e az érintett, használta-e a berendezést, tényleg törekedett-e arra, hogy a lehető legtöbbet tegyen meg az egészségéért.

Az államtitkár az InfoRádiónak nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy

kibővítették az otthongondozás díjához, a GYOD-hoz való hozzáférést.

Azoknak a családoknak lehetőség, ahol egyes típusú diabétesszel élő gyermeket nevelnek, és a gyermek élethelyzete, állapota indokolttá teszi, hogy valamelyik szülő teljes egészében annak szentelje az életét, hogy a gyermekkel foglalkozzon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×