eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Szorosabb együttműködést szorgalmaz Ázsiával Európa versenyképességének javításáért a magyar külügyminiszter - a nap hírei

Közösen lépnek fel a V4-ek főpolgármesterei a közvetlenül pályázható uniós források növeléséért. Még a héten megérkeznek a januárban esedékes decemberi családtámogatások.

Európa érdekének nevezte a szorosabb technológiai és gazdasági együttműködést Ázsiával a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Ázsia-Európa Találkozó madridi külügyminiszteri értekezletén hangsúlyozta: az idén először fordul elő, hogy nem egy nyugati ország, hanem egy keleti, Dél-Korea hozta a legtöbb beruházást Magyarországra. Hozzátette: Magyarország szorgalmazza az Európai Beruházási Bank, az Ázsiai Infrastrukturális Bank és a budapesti központú Nemzetközi Beruházási Bank még szorosabb együttműködését.

A visegrádi országok főpolgármesterei közösen lépnek föl azért, hogy az Európai Unió különítsen el több közvetlenül pályázható forrást a városok számára. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet Budapest, Pozsony, Prága és Varsó vezetői írtak alá a magyar fővárosban. A Szabad Városok Szövetsége címet viselő nyilatkozat kiáll a demokrácia, a jogállamiság, a szociális igazságosság, a tolerancia és a kulturális sokszínűség mellett.

Még a héten megérkeznek a januárban esedékes decemberi családtámogatások. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a gyermeket nevelő családok - tekintettel az ünnepi kiadásokra - a szokottnál korábban, még a karácsonyi ünnepek előtt megkapják a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlákra kedden érkeznek meg a juttatások, a postások pedig legkésőbb december 20-áig kézbesítik azokat. Az intézkedés több mint egymillió családot érint.

Szintet lépett a magyar állampapír plusz értékesítése, miután az eladott mennyiség átlépte a 3 ezer milliárd forintos határt - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály az eddigi adatokat összesítve kiemelte: a kormány az államadósságon belül tovább kívánja növelni a lakosság kezében lévő állampapírok arányát. Megismételte: a kabinet elképzelése szerint a mostani mintegy 7500 milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra szeretnék emelni a lakossági állampapírok mennyiségét.

Célként fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hogy 2030-ra az ország Európa 5 legfejlettebb, legjobb életminőséggel rendelkező állama legyen. Matolcsy György a Növekedés.hu-n megjelent írásában a cél elérésének eszközeit 10 pontban foglalta össze. A felsorolás élén a teljes versenyképességi fordulat áll. Ezt követik a világszínvonalú oktatás és egészségügy, illetve közlekedési infrastruktúra.

A kórházak beszállítói adósságainak azonnali rendezését sürgeti a kormánynak címzett nyílt levelében az Orvostechnikai Szövetség. A beszállítókat képviselő szervezet adatai szerint az állami finanszírozású egészségügyi ellátórendszer lejárt adóssága meghaladja a 70 milliárd forintot, és azt írják, hogy ez súlyos gondokat okoz az adósságot finanszírozó vállalkozások gazdálkodásában. Az Orvostechnikai Szövetség szerint a jövőben akár műtétek is elmaradhatnak.

Campust hoz létre Budapesten a kínai Fudan egyetem - az erről szóló szándékot egyetértési nyilatkozatban erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter az intézmény elnökével. Palkovics László azt reméli, hogy a kínai elitegyetem budapesti campusa teheti közép-európai tudásközponttá Magyarországot. Az innovációs tárca közleménye szerint Kínában a közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi campusa.

Elindult a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjának hivatalos honlapja, amelyen közzétették a jelentkezés lehetséges helyszíneit, illetve az intenzív kurzusok jellemzőit is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta: a tárca felmérte, hogy külföldön milyen, a minőségi feltételeknek megfelelő iskolák részvételére lehet számítani. A jövőre induló programban kétszer kéthetes angol, német, francia vagy kínai nyelvi kurzuson vehetnek részt a 9. és 11. évfolyamos középiskolások.

Ismét letartóztatták a Hableány-ügyben megvádolt ukrán kapitányt. A férfit a vádemelés után szabadlábra helyezték, ügyészségi indítványra azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság újra elrendelte letartóztatását. A bíróság szerint a kapitány esetében fennáll a veszélye annak, hogy a tanúk befolyásolásával megnehezítené a bizonyítási eljárást. Az ügyészség még novemberben emelt vádat a hajóskapitány ellen, mert álláspontjuk szerint a férfi magatartása okozta a Hableány sétahajó balesetét, amelyben 35 ember meghalt.

Ezentúl nagyobb védelem illeti meg az európai uniós jog megsértéséről beszámoló, a visszaéléseket nyilvánosságra hozó személyeket. A most életbe lépett új közösségi irányelv számos területet érint, például a közbeszerzést, a pénzügyi szolgáltatásokat, a pénzmosás megelőzését, a termék- és a közlekedésbiztonságot, a nukleáris biztonságot, a közegészségügyet, a fogyasztóvédelmet és az adatvédelmet. Az Európai Bizottság két évet adott a tagállamoknak.

Részt vesz Donald Trump az elnökjelöltek jövő évi három országos vitáján. Ezt azután közölte az amerikai elnök, hogy korábbi sajtóhírek szerint tanácsadóival megvitatta volna távolmaradását. Donald Trump úgy fogalmazott, hogy nagyon is szorgalmazza az országos vitákat, bírálta ugyanakkor az elnöki vitákat szervező bizottságot

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×