INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

háziorvos

emmi

javaslat

praxis

A háziorvosok várják a kormány válaszát

A háziorvosok várják a kormány válaszát

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Többpontos javaslatcsomagot juttatott el a háziorvosi szakma a kormánynak. Szerintük az alapellátás minőségi működési feltételeit biztosító intézkedésekre van szükség. Háziorvosi életpályamodellt, ellátásszervezési és finanszírozási átalakításokat sürgetnek.

A megnövekedett kockázatok és feladatok következetes és arányos válaszokat igényelnek – írják nyilatkozatukban a háziorvosok. A dokumentum a Háziorvosok Online Szervezetének októberi konferenciáján született, és tíz orvosi szervezet írta alá: szignózta például a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége.

A nyilatkozat szerint a támogatások ellenére

mintegy 470 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban, azaz csaknem 600 ezer embernek nincs orvosa.

Ez a következő években ugrásszerűen emelkedik majd, az ország lakosságának körülbelül felét ugyanis 60 év feletti háziorvosok látják el – fogalmaz a dokumentum.

A szakmai szervezetek szerint ezért érvényt kell szerezni az alapellátási törvénynek, ehhez a hiányzó végrehajtási rendeletek kidolgozását és a szükséges költségvetési forrás biztosítását kérik a kormánytól.

Szerintük kulcskérdés a megfelelő számú szakembergárda biztosítása, ezért háziorvosi életpályamodellt, a szakmai előmeneteli rendszer biztosítását és az ápolók szerepének erősítését követelik.

Sürgetik a megfelelő munkafeltételek és infrastruktúra biztosítását is.

A dokumentum szerint ellátásszervezési, gazdálkodási, és finanszírozási intézkedésekre is szükség van. A szakmai szervezetek úgy látják: indokolt lenne a körzethatárok átgondolása, a nagyobb terhet viselő körzetek anyagi kompenzációja.

Új, teljesítmény- és minőségalapú finanszírozási elemek bevezetését, a folyamatos eszköztámogatás visszavezetését, valamint az infrastruktúrafejlesztést és a szakmai továbbképzést támogató alap létrehozását kérik, valamint javasolják a felesleges adminisztrációs terhek csökkentését.

Az InfoRádió kereste a dokumentumot jegyző Háziorvosok Online Szervezetét. Békássy Szabolcs az egyik alapító nyilatkozni egyelőre nem akar. Azt mondta: javaslataikat eljuttatták az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumához és várják a reakciókat.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Háziorvosok nyilatkozata
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018