eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Szép reménnyel kecsegtet az indián nyár a gyümölcskedvelőknek

A száraz, meleg ősz nem árt a gyümölcsfák termésének, és a szőlőnek sem. Sőt az elhúzódó nyárnak – szakemberek szerint – kedvező hatása van.

A szőlőnek nagy a fény- és a melegigénye, ezért a hosszan tartó enyhébb idő pozitívan hat rá – hangsúlyozta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A legtöbb fajtát ráadásul mostanra már leszüretelték – tette hozzá Légli Ottó.

"Most már nagyjából a murcikról és az újborokról beszélhetünk, sőt, Tokajban lehetnek még az aszúk kapcsán kint termések, de az ország termésének jelentős része már bőven a pincékben nyugszik" – fogalmazott.

A gyümölcsfáknak is kedvez a mostani meleg időjárás.

Minél tovább tart a száraz, enyhe idő, a fáknak annál több idejük van a virágrügyek érlelésére,

amelyek a következő évi termés alapját képezik – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc.

"Továbbá a lombhullás előtt, illetve közben zajlik az a folyamat, amely során a tápanyagokat a fák visszaraktározzák a fás részeikbe, és majd a következő év tavaszán ebből a tartalék tápanyagból robban be a kezdeti növekedés és virágzás – magyarázta. – Ilyen szempontból a kellemes, meleg, hosszú ősz nagyon nagy mértékben segíti a fák működését és pozitívan hat a következő évi gyümölcstermésre."

Apáti Ferenc hozzátette, hogy a szárazság alapvetően nem tesz jót a gyümölcsösnek, de az eddigi éves csapadékmennyiség valószínűleg elég lesz a jövő évi jó terméshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×