eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatót tart az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzéséről 2016. június 6-án. Kész Zoltán független országgyűlési képviselő június 3-án, a gyűjtéshez rendelkezésre álló határidő utolsó napján adta le a népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A polgármesterek személye derülhet ki leghamarabb

A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok október 13-án - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait tájékoztatva az önkormányzati és nemzetiségi választások előkészületeiről.

Pálffy Ilona kifejtette: azt kérték a helyi választási irodáktól, hogy a szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait számolják össze. Budapesten a helyi választási irodák döntenek arról, hogy a polgármester- vagy a főpolgármester-választás szavazólapjait számolják-e össze előbb.

Hozzátette: ezt követően a képviselőtestületi tagokra leadott szavazatokat, majd a megyei közgyűlési voksokat számlálják össze.

A nemzetiségi szavazatokat vagy a választás éjszakáján vagy másnap számolják össze.

Mint mondta,

várakozásaik szerint október 13-án este 8 órától érkeznek az első eredmények,

amelyeket közzétesznek a valasztas.hu oldalon.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a nemzetiségi választók idén a nemzetiségi szervezetek kérésére nem külön szavazókörben szavaznak majd, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben. Az NVI elnöke elmondta: ez lassíthatja a szavazást, ugyanis így a nemzetiségi választópolgároknak adott eseten akár hat szavazólapot - hármat az önkormányzati választásra, hármat pedig a nemzetiségire - kell kitölteniük, ráadásul a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó borítékokat le is kell zárnia a választópolgárnak.

Mint mondta,

fennáll a veszélye annak, hogy a szavazólapok "összekeverednek",

ezért utasította a helyi választási irodákat: a szavazást úgy szervezzék meg, hogy előbb az önkormányzati választás fehér szavazólapjait adják át a választóknak, majd - miután kitöltötték és leadták azokat - a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a polgármester- vagy képviselőválasztás szavazólapjai "bekerülnek" a nemzetiségi szavazatok közé, azokat álláspontjuk szerint érvénytelennek kell tekinteni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×