INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

ajánlószelvény

aláírásgyűjtés

önkormányzati választás

Már nem kérdés, törvényes-e még most is aláírásokat gyűjteni

Már nem kérdés, törvényes-e még most is aláírásokat gyűjteni

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Támogatói aláírásokért kopogtatnak a pártok aktivistái országszerte, pedig a jelöltállításhoz szükséges választói ajánlások gyűjtését már tíz nappal ezelőtt be kellett fejezniük. Az InfoRádió annak járt utána, hogy ez törvényes-e.

Az október 13-i önkoprmányzati választás jelöltjeinek szeptember 9-én délután négy óráig kellett leadniuk az indulásukhoz szükséges választói ajánlásokat, amelyeket a választási irodától és felvett, és ugyanoda visszajuttatott íveken gyűjthettek.

Több választópolgár viszont arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy fideszes és ellenzéki aktivisták azóta is járják a városokat, és úgynevezett támogató aláírásokat gyűjtenek egy adott jelölt mellett.

Ezt sokan törvényellenesnek tartják,

pedig nem az; Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője már szeptember 9-i sajtótájékoztatóján beszélt erről.

"A különbség az ajánlóívek és a támogatói aláírásgyűjtő ívek között az, hogy míg az ajánlóíveken nincsen adatkezelési nyilatkozat, a támogatói aláíróíveken van; míg az ajánlóíveken sokkal több személyes adat található, addig a támogatói aláírásgyűjtő íveken nem. Ráadásul

a támogatói aláírásgyűjtő íveken maga az aláíró hozzájárul az adatai kezeléséhez, és a kérdezett adatait, amelyek nem egyeznek meg az ajánlóíveken feltüntetendő adatokkal, a támogatói íveken olyan mértékben kell csak megadnia, amilyenben az aláíró szeretné.

Tehát eldöntheti, hogy mire válaszol és mire nem. Az ajánlóíveken ez a szabadság nincs meg, hiszen az induláshoz szükséges aláírásszámhoz az adatok pontos és maradéktalan megadása kell. Ellenkező esetben nem érvényes a választói ajánlás."

Az InfoRádió megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét is.

Péterfalvi Attila megerősítette, hogy a pártok törvényesen gyűjtik ezeket a támogatói aláírásokat

a hivatalos választói ajánlások összeszedése után, feltéve, ha ehhez nem a korábbi íveket használják, mellékelnek hozzá adatvédelmi tájékoztatót, és persze be is tartják azt.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Törvényes a támogatói aláírások gyűjtése?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018