eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
A szavazatszámláló bizottság tagjai a fel nem használt szavazólapokat számolják a szavazóhelyiség bezárása után a pécsi, Kossuth téri polgármesteri hivatalban kialakított szavazóhelyiségben, az EP-választás napján, 2019. május 26-án.
Nyitókép: Sóki Tamás

Letiltják a szavazólapokról a "Fikusz", a "Manitu" és a "Drótos" neveket

Van egy ötlet, hogyan lesznek megkülönböztethetők azok a jelöltek, akiknek ugyanaz a nevük, ám nem egyszerű.

Már több mint 22 ezer jelöltet jelentettek be a választási bizottságoknak az október 13-i önkormányzati választásra. A jelölteknek figyelniük kell arra, hogy nem lehet őket a ragadványnevükkel nyilvántartásba venni.

A választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a szavazólapon a jelöltek - az önkormányzati választáson a főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek, egyéni választókerületi jelöltek, egyéni listás jelöltek - nem nevük abc-sorrendjében szerepelnek a szavazólapon, hanem a választási bizottságok által kisorsolt sorrendben.

A sorsolást a jelöltbejelentésre nyitva álló határnapon, a határidő lejárta után - azaz szeptember 9-én 16 óra után - kell a választási bizottságoknak elvégezniük.

A választási eljárásról szóló törvény részletesen szabályozza az azonos nevű jelöltek szavazólapon feltüntetésének szabályait, e szerint abban az esetben, ha a választáson két vagy több jelölt neve megegyezik, a szavazólapon nevük után, zárójelben fel kell tüntetni születési évüket.

Amennyiben ugyanazon jelölőszervezet által állított, vagy független jelöltek neve és születési éve is azonos, akkor a szavazólapon a jelöltek neve után, zárójelben fel kell tüntetni a lakcímük szerinti települést, és ha az is azonos, akkor a foglalkozásukat.

A választási iroda feladata, hogy írásban kérje a jelöltet, nyilatkozzon a foglalkozásáról. A nyilatkozatra három napja van a jelöltnek, a törvény azonban nem tartalmaz rendelkezést arra az esetre, ha a jelölt nem nyilatkozik.

Ugyanakkor a több utónévvel rendelkező jelölt kérheti, hogy a szavazólapon csak az egyik utónevét tüntessék fel, a doktori címmel rendelkező jelölt pedig azt, hogy a szavazólapon ne szerepeljen a "dr." megjelölés.

Az önkormányzati választáson tehát nincs lehetőség arra, hogy névazonosság esetén a jelölt kérhesse, tüntessék fel ragadványnevét (becenevét) a szavazólapon.

A 2014 előtti önkormányzati - és ott is inkább a nemzetiségi - választásokon volt jellemző, hogy azokon a településeken, ahol sok azonos vezetéknevű jelölt élt, és több esetben a jelölteknek még a keresztneve is azonos volt, a helyi választási bizottság a jelölteket ragadványnevükkel, mint például

"Zorró", "Pipás Gyuszi fia", "Marcsa fia", "Fikusz", Manitu", "Drótos", "Kopasz Ödön"

vette nyilvántartásba, hogy a választópolgárt a felvett nevek segítsék abban, arra a jelöltre adják a voksukat, akit támogatni kívánnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×