eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Nyitókép: Pixabay.com

Rémület Magyarországon: támad a poloskák második generációja

Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki a márványos poloskák második generációja, az invázió tehát nem hagyott alább - mondta el az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

Jegyezzük meg a nevét: ázsiai márványos poloska. Így hívják életünk legújabb megnyomorítóját.

"Joggal okoz rémületet. A magyarországi nemzedékszámát a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékén az elmúlt évben kezdtük el részletesen vizsgálni, ez alapján úgy tűnik, egy kétnemzedékes fajról beszélünk" - mondta el az InfoRádióban a tanszék egyetemi docense, Vétek Gábor. Hozzátette, tőlünk északra kevesebb, délre több nemzedék is kialakul ebből a rovarból.

Nálunk "ezidőtájt már megjelentek a második nemzedék imágói, a mostani rovargyűjtésünk is alátámasztja ezt. Frissen kialakult, kifejlett egyedeket találtunk, de

a nemzedékek átfednek egymással, tehát folyamatosan találni nagyon pici lárvákat és kifejlett egyedeket is"

- tette hozzá.

Megerősíti: Budapesten kőrisfákon, juharfákon, gyümölcsfákon és díszfákon egyaránt meg lehet figyelni a példányait.

"Nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre"

- ecsetelte Vétek Gábor.

Ez a poloskafaj a szakértő szerint nem túlságosan válogatós a táplálékot tekintve. "Úgy a fák termésén, mint a zöldség- és szántóföldi növények termésein is előszeretettel szívogatnak.

Ha idén valaki esetleg idén még nem látott a paprikában, paradicsomban, zöldbabban poloskát, az már csak idő kérdése, legkésőbb augusztus-szeptemberben ott lesznek,"

a zöldbabon, paradicsomon, paprikán, padlizsánon, uborkán - mindenfélén, aminek vonzó számára a gyümölcse, termése - jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×