eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Greenpeace

Műanyagbálnákat állítottak ki a Parlament elé, a Deák térre viszik őket

Életnagyságú hulladék-bálnaszobrot állított fel Budapesten a Greenpeace. A szervezet célja, hogy a műanyagmentes júliushoz kapcsolódva felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára.

Műanyagszemétből kiemelkedő óriási bálnákkal hívja fel a figyelmet a Greenpeace a műanyagszennyezésre kedden és szerdán Budapesten. Az akcióra a műanyagmentes július keretében kerül sor.

A szervezet szerint a politikusok és a vállalatok elkötelezettségére is szükség van ahhoz, hogy "felszámoljuk az élővilágot pusztító műanyagszennyezést" - olvasható a Greenpeace honlapján. A Greenpeace Magyarország a kormánynak címzett petíciójához már közel 200 ezer ember csatlakozott, az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelik.

A bálnákra visszatérve: egy három és egy hat méter magas bálnáról van szó, a mikroműanyagok és a műanyagok káros jelenlétére hívják fel a figyelmet.

Az installációban látható műanyagszemét is a természetből érkezett: az olasz partokon gyűjtötték össze önkéntesek. 80 százalékuk itthon is ismert nagyvállalatoktól származik,

többek között a Coca-Colától, az Unilevertől, a Nestlétől, a Ferrerótól, a San Benedettótól és a Haribótól.

A évente a Földön termelt műanyag 300 millió tonnát nyom, ennek a fele egyszer használatos, lebomlásukhoz pedig több száz év sem elegendő. Mint a Greenpeace fogalmaz, percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer is nagyobb szemétszigetek teszik tönkre.

A hulladék 80 százaléka a szárazföldek belsejéből kerül a tengerekbe, például áradásokkal, vagy a folyók sodrásával, illetve a széllel. Magyarország legnagyobb folyója,

a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe.

Egy 2018 végi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett.

Az elmúlt években, hónapokban mintegy 60 ország lépett fel már határozottan a műanyag szatyrok és más egyszer használatos termékek visszaszorításáért, köztük Románia és Ausztria is.

A Parlament elé állított bálnákat július 10-én 9 és 20 óra között a budapesti Deák Ferenc téri templom előtt lehet megtekinteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×