eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Borzalmas érvágás az eső a méztermelőknek

A csapadékos időjárás miatt naponta akár száztonnányi megtermelhető akácmézzel lehet kevesebb az országban - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban.

Ezekben a napokban kezdődött az akácvirágzás az ország déli és síkvidéki részein, de a helyzet az, hogy a mostani csapadék nagyon rosszkor jött, korábban kellett volna esnie - vélekedett az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

"Nagyon kellett már az eső a mezőgazdaság egészének, így a méhészetnek is, azonban

most virágzik az akác, esőben márpedig a méhek nem tudnak kirepülni, ráadásul a víz kimossa a virágokat"

- részletezte Bross Péter.

Ami még borzasztóbb, az a hőmérséklet, ugyanis egyes helyeken talaj menti fagy van éjjel, napközben pedig sok helyütt nem emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet.

"Tudni kell, hogy a magyar méhészet fő bevételi forrása a fehér akác, körülbelül 10-15 ezer tonna akácmézet szoktunk termelni egy évben, és most minden egyes eltelt nappal ez a mennyiség kevesebb lesz. Ahogy haladunk az akác virágzásába bele, és

ahogy tart ez a rossz idő tovább, naponta 100 tonnákat lehet lehúzni az akácmennyiségből"

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Mint Bross Péter általánosságban elmondta, az egész klímaváltozás rossz hatással van a méhészeti ágazatra és a mezőgazdaság egészére is: régebben 4-5 hónap volt a méztermelés időszaka egy évben, ez mára két és fél hónapra zsugorodott; egyre nehezebb termelőképes méhcsaládokat összerakni, hogy azok megtermeljék a mézet.

Közben már idén is van jelentősebb mennyiségű fagykár, és bár látható a laikusok számára az akác másodvirágzása, ebből sok hasznuk már nem lesz a méhészeknek. Május végére viszont már tiszta kép alakul ki arról, mekkora lesz az idei teljes kár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×