INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

biztosítás

társasház

lakóközösség

Lakástűz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tűzoltók öt lakót menekítettek ki az épületből.

Nagy hibát követ el, aki nem biztosítja társasházi lakását

Infostart

A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik társasházában nincs közös biztosítás sem.

Egészen másfajta károktól félhetnek azok, akik családi házban laknak, mint akik társasházban. A Heol.hu összeállításában a szakértő felhívja a figyelmet, egy panelhézag-beázás vagy a felső szomszéd csőtörése komoly gondot okozhat.

"Felelőtlen az a társasházkezelő, aki nem köttet biztosítást a lakóközösséggel"

- nyilatkozta a lapnak egy kilencemeletes egri társasház közös képviselője, Botkáné Németh Ibolya, aki felhívta a figyelmet, a lakásokban lévő ingóságokra nem terjed ki a közösségi biztosítás, csak az együttesen használt épületrészek káraira nyújt fedezetet.

Persze vannak olyan komplex biztosítások is, amelyek megkötésével a közös tulajdon és a privát otthonok, azaz például közművezetékek, villamos hálózat, üvegfelületek károsodása ellen is védettek vagyunk.

A szakember szerint hasznos, ha a felsoroltak mellé társasházi felelősségbiztosítási védelem is társul, így a biztosító helytáll a lakók által megtérítendő kárért. Ilyen eset, ha például a társasház tetejéről lehulló vakolatdarab megrongálja az utcán parkoló autót, vagy ha valamelyik lakótárs csőtörése eláztatja az alatta lévő mennyezetét.

Egy jó biztosítás még arra is fedezetet nyújthat, ha valaki a ház előtti csúszós járdán elesik és így szenved balesetet.

Az ilyen biztosítások díjai a közös költségben jelentkeznek, de a tarifát befolyásolja a ház állaga: ha az ingatlan rendben van, akkor alkupozícióban van a közösség.

Ha a társasháznak egyáltalán nincs biztosítása, mindenképp szükség van önálló biztosításra. Baj esetén egyébként a közös épületet ért kárt a lakók saját tulajdoni hányaduk arányában kötelesek viselni,

ami komoly konfliktusokhoz vezethet a házban.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018