eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Police.hu

Retteghetnek a gyorshajtók - óriási rendőrségi akció zajlik

Huszonnégy órás sebességellenőrző akciót tart a rendőrség ma reggel 6 órától. Évente átlagosan négyezer gyorshajtót bírságolnak meg az ilyen akciókban.

A Speedmarathon elnevezésű, 24 órás sebességmérést egész Európában a Tispol (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) felhívására hajtják végre, Magyarországon ötödik alkalommal tartják meg az akciót. A tavalyi hasonló akcióban 1071 helyszínen 464 ezer járművet ellenőrzött a rendőrség és 4268 sebességtúllépést regisztráltak.

2017-ben a Speedmarathont a havazás miatt fel kellett függeszteni, de

  • 2016-ban 3741 gyorshajtót bírságoltak meg,
  • 2015-ben pedig 4928-at.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: a sebesség helytelen megválasztása évekre visszamenően vezető baleseti ok, a gyorshajtás a balesetek mintegy harmadával közvetlen összefüggésben van. A sebességmérés és a szankció csak egy a rendőrség eszköztárában a balesetek számának és súlyosságának csökkentése érdekében - írták.

A rendőrség tavaly a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt 623 142 esetben szabott ki bírságot, összesen több mint 21 milliárd forint értékben.

A romló baleseti adatok rákényszerítették a rendőrséget, hogy a korábbi gyakorlattal szakítva ne jelentse be előre a sebességmérések helyszíneit, és az ellenőrzési módszerekben is változtasson, például jelöletlen gépkocsikból is rögzítse a közlekedési jogsértéseket - írták.

Az ORFK szerint amióta változtattak a közúti ellenőrzési módszereiken, a baleseti adatok csökkenő tendenciát mutatnak: 2018 augusztusától az év végéig 27 emberrel kevesebb halt meg, mint az előző év azonos időszakában. A tendencia 2019 első hónapjaiban tovább folytatódott.

  • 2018-ban összesen 16 916,
  • 2017-ben 16 489,
  • 2016-ban 16 627

személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az ország útjain.

Halálos közlekedési baleset

  • 2018-ban 567,
  • 2017-ben 575,
  • 2016-ban 565

történt a magyar közutakon.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a sebességellenőrzésen túl a közterületi jelenlét, a közlekedésrendészeti ellenőrzések, a baleset-megelőzési oktatások és kampányok mind a balesetek számának és súlyosságának csökkentését szolgálják. A rendőrség ugyanakkor egymagában kevés a cél eléréséhez, össztársadalmi összefogásra van szükség, de a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy betartják a szabályokat, hogy mindenki hazaérjen - írták.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×