eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A kormánynál betelt a pohár: szigorítják a szemetelésre vonatkozó szabályokat

Országszerte lakossági akciók indultak a szemetelők kézrekerítésére, és a felderítő munkába már politikusok is beszálltak. A kormány azt tervezi, hogy bűncselekménnyé nyilvánítja az illegális hulladék-kihelyezést.

Március 18-a és 24-e között 240 ezer ember 3240 helyszínen gyűjtött hulladékot a TeSzedd akció keretében, ezért érthető, ha sokakat felháborított, hogy több helyen már másnap újra szeméthalmok emelkedtek az utak mentén, az erdők szélén és a foghíjtelkeken, és ezért magánakciókat szerveznek az elkövetők felkutatására.

A budaörsi Frankhegy szemétgyűjtői például a hulladékban talált számlák és gyógyszerek alapján valóságos hajtóvadászatot indítottak a Facebookon egy szemetelő család után. Soroksáron a polgármester is beszállt egy ottani nyomozásba. Geiger Ferenc kitette a közösségi oldalára egy közterületi kamera képét, amelyen az látszik, hogy egy kisbusz és egy terepjáró tulajdonosa az M51-es út mellé hajítja le a szemetét. A bejegyzést több mint 10 ezren megosztották, aminek köszönhetően nem sokkal később megtalálták az elkövetőt. Egy lakó figyelmeztető üzenetet tűzött a kocsijára, egy motoros pedig egy zsák szemetet dobott a platójára.

Kőszeg mellett egy németül beszélő idős nő egy osztrák rendszámú kocsiból kiszállva mosogatótálcából öntötte a szemetet az út szélére, amikor egy visszaforduló autós felelősségre vonta, és a hulladék egy részét visszadobta a szemetelő autójába. Hódmezővásárhelyen egy önkormányzati képviselő, Benkő Zsolt segített a rendőrségnek megtalálni egy szemetelőt, aki 50 ezer forintos bírságot kapott. A képviselő mindenkit arra biztat, hogy kövesse a példáját. Ha ilyennel találkozunk,

érdemes figyelmeztetni a szemetelőt, és megkérni tevékenysége befejezésére,

amennyiben ennek nem tesz eleget, fel kell írni az autója rendszámát, és értesíteni a rendőrséget – javasolta.

Olyanok is voltak, akik a TeSzedd akciót is arra használták fel, hogy megszabaduljanak valamilyen hulladéktól – mondta az InfoRádióban Weingartner Balázs, az Innovációs és technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. Egyesek „helyi lomtalanításnak gondolták ezt az akciót, és a TeSzedd-zsákok mellé kihelyeztek lombhulladékot” – emelte ki.

Van egyszerű megoldás a veszélyes hulladékokra is

A veszélyes hulladékokat, például a gumiabroncsot, az akkumulátort, a tönkrement hűtőszekrényt vagy a használt sütőolajat és festéket sem kell az utak vagy az erdők szélére kitenni. Az önkormányzatok az állam 240 millió forintos pályázati keretéből pénzt kaphatnak az ilyenek tavaszi elszállítására, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. pedig ideiglenes gyűjtőpontokat hozott létre számukra a lomtalanítás ideje alatt – mondta az InfoRádióban Horváth László, a társaság PR-referense. Az építési törmelékhez 690 forintért forgalmaznak zsákot, a telerakott csomagot pedig három fővárosi hulladékudvarra lehet elvinni.

Lép a kormányzat

A kormány is érzi, hogy tenni kell valamit az illegális szemetelők ellen: Nagy István agrárminiszter már a TeSzedd akció nyitórendezvényén bejelentette, hogy

készül egy jogszabály, amely szerint az illegális hulladékkihelyezés a jövőben nem szabálysértés, hanem bűncselekmény lesz.

Ennek köszönhetően a hatóságok szigorúbban léphetnek fel, illetve – abban bíznak – szemléletváltást is elősegíthet.

Idén már az önkormányzatok is pályázhattak az az illegális hulladéklearkóük feszámolására. Az állam 240 millió forintos keretet nyitott meg erre a célra, a nyertes helyhatóságok tehát már tavasszal megkezdhetik a takarítást. A MÁV is szedi a szemetet: idén 584 tonna illegális hulladékot gyűjtöttek össze a sínek mentén – tudatta közleményében a vasúttársaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×