INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

lomtalanítás

budapest

hulladék

fkf

Lomok a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.

Hova lesz a fővárosból begyűjtött lom?

Infostart

Az idén is 40-50 ezer tonna lomtól szabadítják meg a fővárosiakat a szokásos éves lomtalanítás során. Lomdaráló beszerzésével csökkentette környezetterhelését az FKF Zrt.

Az idén a korábbi évekéhez hasonló mennyiségű, 40-50 ezer tonna lom begyűjtésére készül a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF). A mennyiségből mintegy 15 ezer tonna a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe (Huha) kerül, a többi a pusztazámori lerakóba – írta a Világgazdaság.

A lap szerint Pusztazámorra azóta szállít az FKF, hogy 2014-ben megtelt a Dunakeszi II. lerakó. A távolabb lévő lerakó használatával azonban megemelkedtek a költségek. „Ezért 2014-ben uniós forrásból beszereztünk egy lomdarálót, így most a bezárt lerakóhoz aránylag közeli Huha is fogadhatja a lomot. Ezáltal a közutak terhelése is csökken” – közölte a cég.

Az idei, már zajló lomtalanításhoz az FKF rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű járműállomány és dolgozó, közmunkást pedig nem foglalkoztatnak. Felkészültek az elszállítandó lomhulladék ártalmatlanítására is, ilyenkor ugyanis

megnő az illegálisan vagy nem a szabályoknak megfelelően közterületre kikerülő hulladék mennyisége.

Ennek megakadályozására a társaság a helyi önkormányzatok és a közterület-felügyeletek hathatós helyszíni segítségét kéri. Igaz, hogy akár 150 ezer forinttal is büntethető, aki a jelzettől eltérő időpontban vagy helyre rakja ki a lomot, de – mint az FKF hangsúlyozta – a cég nem bírságol, hiszen nincs hatósági jogköre, és az illegális tevékenység ellenőrzése és szankcionálása sem a feladata.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018