eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lomok a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hova lesz a fővárosból begyűjtött lom?

Az idén is 40-50 ezer tonna lomtól szabadítják meg a fővárosiakat a szokásos éves lomtalanítás során. Lomdaráló beszerzésével csökkentette környezetterhelését az FKF Zrt.

Az idén a korábbi évekéhez hasonló mennyiségű, 40-50 ezer tonna lom begyűjtésére készül a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF). A mennyiségből mintegy 15 ezer tonna a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe (Huha) kerül, a többi a pusztazámori lerakóba – írta a Világgazdaság.

A lap szerint Pusztazámorra azóta szállít az FKF, hogy 2014-ben megtelt a Dunakeszi II. lerakó. A távolabb lévő lerakó használatával azonban megemelkedtek a költségek. „Ezért 2014-ben uniós forrásból beszereztünk egy lomdarálót, így most a bezárt lerakóhoz aránylag közeli Huha is fogadhatja a lomot. Ezáltal a közutak terhelése is csökken” – közölte a cég.

Az idei, már zajló lomtalanításhoz az FKF rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű járműállomány és dolgozó, közmunkást pedig nem foglalkoztatnak. Felkészültek az elszállítandó lomhulladék ártalmatlanítására is, ilyenkor ugyanis

megnő az illegálisan vagy nem a szabályoknak megfelelően közterületre kikerülő hulladék mennyisége.

Ennek megakadályozására a társaság a helyi önkormányzatok és a közterület-felügyeletek hathatós helyszíni segítségét kéri. Igaz, hogy akár 150 ezer forinttal is büntethető, aki a jelzettől eltérő időpontban vagy helyre rakja ki a lomot, de – mint az FKF hangsúlyozta – a cég nem bírságol, hiszen nincs hatósági jogköre, és az illegális tevékenység ellenőrzése és szankcionálása sem a feladata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×