eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jön a két utolsó főpróba az önkormányzati választás előtt

Vasárnap tartják az utolsó időközi önkormányzati választásokat ebben a ciklusban: Ibrányban és Szelevényen is polgármesterről döntenek, de róluk újra kell majd dönteni ősszel.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény szerint a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a legutóbb 2014-ben volt ilyen választás. Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani.

A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy az októberi általános választás előtt az utolsó időközi választásokat március 31-én tartják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, Berencsi Béla (független) múlt év decemberében meghalt. A 71 éves korában elhunyt településvezető 1975 júliusától irányította a Tisza-parti kisvárost; ezzel ő volt az ország második legrégebben hivatalban lévő polgármestere a Veresegyházat 1965 óta vezető Pásztor Béla után. A polgármesteri tisztségért a vasárnapi választáson két független jelölt indul: Trencsényi Imre és Németh Szilvia. A választói névjegyzékben 5374-en szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevényen szintén a korábbi polgármester, a Hármas-Körös-parti községet 2005 óta irányító Pánczél Ferenc januári halála miatt tartanak időközi polgármester-választást. A tisztségért öt jelölt indul: Kerekesné Holló Helga a Fidesz színeiben, Gálos László, Kiss Tibor, Kurtán Imre és Sáfár Sándor függetlenként. A választói névjegyzékben 821-en szerepelnek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×