INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

4ig

dohánykereskedelem

logisztika

ellenőrzés

nyomon követés

Nyakunkon a nagy változás a dohánytermékeknél

Nyakunkon a nagy változás a dohánytermékeknél

Infostart

Új rendszer jön létre az illegális dohánykereskedelem visszaszorítására, valós idejű nyomkövetéssel. Az új rendszer mindenre rálát. A dohánytermék-gyártóknak fizetniük kell az azonosítókért.

A 4iG Nyrt. és a Sauviter Zrt. közösen fejleszti, illetve működteti a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszerét, a DAKIR-t. Az illegális dohánykereskedelem visszaszorítását célzó, valós idejű nyomkövetésre alkalmas informatikai szolgáltatások megvalósítására, illetve 5 éves üzemeltetésére és karbantartására kiírt pályázat becsült értéke nettó 4 milliárd forint volt.

Mindenre rálát a rendszer

A cigaretta és vágott dohány nyomkövetése azt jelenti, hogy május végétől minden doboz és tasak, illetve gyűjtőcsomagolás egyedi elektronikus azonosítót kap, ami alapján a DAKIR rendszerben valós időben lehet majd a termékek útját követni a gyártóstól, a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. Emellett a rendszer feladata a gazdasági szereplők - gyártók, importőrök, nagy- és kiskereskedők - továbbá az összes létesítmény azonosítása, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése zajlik, illetve a DAKIR nyilvántartja és monitorozza a dohánytermék gyártására szolgáló gépeket is.

Május 20-tól kötelező

A nyertes konzorcium a cigaretta és vágott dohány termékek valós idejű nyomon követésére alkalmas rendszer fejlesztését, adatközpontjának megvalósítását, illetve az adatok biztonságos tárolását végzi, emellett az informatikai-, ügyfélfélszolgálati- és szervízhátteret biztosítja majd az elkövetkező 5 évben az ND Zrt. számára. A teljesítés időtartamára becsült szerződéses érték elérte a nettó 4 milliárd forintot, a DAKIR-t a szerződéskötést követő 31. napon kell üzembe állítania a fejlesztőknek.

Díja is van

Az azonosítóért díjat, kiszerelési egységenként várhatóan 2-5 forintot fizetnek a gyártók, illetve az importőrök a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek. Az ND Zrt. a befolyó összegből finanszírozza a rendszer fenntartását és teljes körű üzemeltetését. A dohánykereskedelmi társaság adatai szerint Magyarországon havonta 31 millió doboz cigarettát és szivarkát, valamint nagyjából ezzel a mennyiséggel megegyező, különböző kiszerelésű vágott dohányterméket értékesítenek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018