eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nyakunkon a nagy változás a dohánytermékeknél

Új rendszer jön létre az illegális dohánykereskedelem visszaszorítására, valós idejű nyomkövetéssel. Az új rendszer mindenre rálát. A dohánytermék-gyártóknak fizetniük kell az azonosítókért.

A 4iG Nyrt. és a Sauviter Zrt. közösen fejleszti, illetve működteti a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszerét, a DAKIR-t. Az illegális dohánykereskedelem visszaszorítását célzó, valós idejű nyomkövetésre alkalmas informatikai szolgáltatások megvalósítására, illetve 5 éves üzemeltetésére és karbantartására kiírt pályázat becsült értéke nettó 4 milliárd forint volt.

Mindenre rálát a rendszer

A cigaretta és vágott dohány nyomkövetése azt jelenti, hogy május végétől minden doboz és tasak, illetve gyűjtőcsomagolás egyedi elektronikus azonosítót kap, ami alapján a DAKIR rendszerben valós időben lehet majd a termékek útját követni a gyártóstól, a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. Emellett a rendszer feladata a gazdasági szereplők - gyártók, importőrök, nagy- és kiskereskedők - továbbá az összes létesítmény azonosítása, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése zajlik, illetve a DAKIR nyilvántartja és monitorozza a dohánytermék gyártására szolgáló gépeket is.

Május 20-tól kötelező

A nyertes konzorcium a cigaretta és vágott dohány termékek valós idejű nyomon követésére alkalmas rendszer fejlesztését, adatközpontjának megvalósítását, illetve az adatok biztonságos tárolását végzi, emellett az informatikai-, ügyfélfélszolgálati- és szervízhátteret biztosítja majd az elkövetkező 5 évben az ND Zrt. számára. A teljesítés időtartamára becsült szerződéses érték elérte a nettó 4 milliárd forintot, a DAKIR-t a szerződéskötést követő 31. napon kell üzembe állítania a fejlesztőknek.

Díja is van

Az azonosítóért díjat, kiszerelési egységenként várhatóan 2-5 forintot fizetnek a gyártók, illetve az importőrök a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek. Az ND Zrt. a befolyó összegből finanszírozza a rendszer fenntartását és teljes körű üzemeltetését. A dohánykereskedelmi társaság adatai szerint Magyarországon havonta 31 millió doboz cigarettát és szivarkát, valamint nagyjából ezzel a mennyiséggel megegyező, különböző kiszerelésű vágott dohányterméket értékesítenek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×