INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

gazdagrét

ólom

ivóvíz

iskola

vízművek

Egy hete csak palackos vizet ihatnak a gyerekek egy budapesti iskolában

Egy hete csak palackos vizet ihatnak a gyerekek egy budapesti iskolában

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A megengedett ólommennyiség kétszeresét találták egy gazdagréti iskola csapvizében. A Fővárosi Vízművek havonta ellenőrizte a víz minőségét, az érték felfedezése óta csak palackozott vizet ihatnak a gyerekek. A Fővárosi Vízművek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is reagált a hírre: kiderült, mekkora a veszély és hogy a környékbeliek ihatják-e a csapvizet.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a Csíki-hegyek utcai Általános Iskola ivóvízrendszerének legutóbbi átvizsgálásakor a belső hálózat több pontján a megengedett érték kétszeresét, azaz 22,6 mikrogramm/liter ólmot fedeztek fel.

A Fővárosi Vízművek havonta ellenőrizte a Csíki-hegyek utcai Általános Iskolában fogyasztott csapvíz minőségét, így a magasabb ólomkoncentrációjú vizet csak egy hónapig itták a gyerekek. A szennyezés csak a gazdagréti iskola belső hálózatát érinti – erősítette meg az InfoRádió korábbi információját Major Éva, a Fővárosi Vízművek vízminőségi és környezetvédelmi igazgatója.

A társaság – kormányhivatal által jóváhagyott – éves mintavételi tervében kijelölt pontként szerepel az általános iskola, melyet havonta ellenőriznek. Ha a határérték feletti eredményt kapnak a cég munkatársai, szigorú protokollt kell követniük: leellenőrzik a bekötést, illetve a mérőponthoz legközelebbi tűzcsapot is meg kell vizsgálniuk, ezzel megbizonyosodva arról, hogy nem a vízmű által szolgáltatott vízzel van a probléma. Ezeket az ellenőrzési pontokat rendben találták – tette hozzá.

Az InfoRádiónak nyilatkozó vízminőségi és környezetvédelmi igazgató kiemelte:

lokalizált problémáról van szó, nem kell aggódnia a környéken élőknek. A vízművek ellenőrizte az iskola körüli hálózatot, és rendben találta.

A belső hálózatokért az iskola felel, de a vízművek segítséget nyújt ebben az intézménynek.

Major Éva elmondása szerint évente 3-4 hasonló esettel találkoznak csupán.

A gyerekek egészsége nincs veszélyben!

Az ólom kétszeres határérték-túllépése hat hónap alatt nem okoz egészségügyi problémát még kisiskolás gyermekeknél sem - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ Vízhigiénés osztályának vezetője. Vargha Márta hozzátette: a központ jelenleg is egy országos felmérést folytat: a lakosság és intézmények is bevizsgáltathatják náluk a csapvíz ólomtartalmát.

A határérték 2013-ban megváltozott, 6 évvel ezelőtt az iskolából most érkezett minta még megfelelő lett volna - hangsúlyozta az osztályvezető,

aki azt is elmondta, hogy az ólom nem egyedül a vezetékekből, hanem a szerelvényekből is származhat.

Az ólomszennyezés hatásai hosszú távon jelentkeznek. "Csecsemők és kisgyermekek esetében szoktak a magas ólomkoncentrációjű víz fogyasztása miatt aggódni, az ő szellemi fejlődésük az, amit kedvezőtlenül befolyásolhat a vízben lévő ólom. A felnőttek esetében bármiféle egészségkárosodás csak ennél jóval magasabb koncentráció tartós fogyasztása esetén jelentkezik, és minél nagyobbak a gyermekek, az ő esetükben is ugyanez mondható el" - mondta el Vargha Márta.

Arra felhívta a figyelmet, hogy az ólom hosszú idő alatt feldúsul az ivóvízben, tehát minél tovább érintkezik vele a víz, annál több ólom oldódik bele.

Nyomozzák, honnan jöhet a szennyezés

Bár a gyerekek nincsenek veszélyben, jelenleg a diákok palackozott vizet kapnak - nyilatkozta Bruckner László, a Csíki-hegyek utcai Általános Iskola igazgatója. Pillanatnyilag van elegendő vizük, de ha a szennyezést okozó körülményt nem tudják hamar elhárítani, akkor többet kell küldenie a fenntartónak - mondta az igazgató.

Egyelőre nem tudják, mi okozza a szennyezést, a bejövő víz ugyanis megfelelő, az épület pedig 1986-ban épült, amikor már elvileg nem használtak ólmot a vízvezetékrendszerben. A vízművek munkatársai sem találtak ólomvezetéket az épületben.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fővárosi Vízművek az ólomszennyezésről
 


Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Vízhigiénés osztályának vezetője
 


Bruckner László, a Csíki-hegyek utcai Általános Iskola igazgatója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018