INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

győr

recept

szemét

gyógyszertár

Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.

Több ezer kitöltött recept került az utcára Győrben

Infostart

A gyógyszertár tudta nélkül kidobták a már használt vényeket, személyes adatokhoz férhettek hozzá a guberálók.

Lejárt orvosi recepttel tömte meg valaki a szelektív hulladékgyűjtő konténert a győri Bem téren. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumhegyet nem gyógyszerészek dobták ki. Sok ezer darab volt benne, százas kötegekben, egy a város másik felén lévő gyógyszertárból.

Amint a Kisalföld kiderítette, a sok ezer recept egy Bem térhez közeli lakásban lehetett, amit a patika korábban raktárként használt. A lakást a tulajdonos eladta, s a gyógyszertár vezetőjének senki nem jelezte, hogy a recepteket el kellene távolítani. A régi szabály egyébként az volt, hogy a gyógyszertár maga gondoskodott a receptek megfelelő őrzéséről öt éven át, utána pedig arról, hogy megsemmisüljenek. Ma már más a szabályozás, azt a receptet, amit most váltunk be, a nagykereskedő őrzi és semmisíti meg.

Az adatok biztonságáért nem a különös észjárású kidobó, hanem a patika felel, azonnal jöttek is a gyógyszerészek, és szolgálati kocsival vitték el a kötegeket. Az adatkezelési szabályokat azonban így is megsértették, mert nem gondoskodtak megfelelően arról, hogy személyes adatok ne váljanak illetéktelenek számára hozzáférhetővé. Személyes adattal visszaélés történhetett, de csak abban az esetben, ha bizonyíthatóan sérelem ér valakit a malőr miatt.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018