INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

rendőrség

biztonsági öv

tispol

ellenőrzés

Súlyos hiányosságra figyelmeztetnek a magyar rendőrök

Súlyos hiányosságra figyelmeztetnek a magyar rendőrök

Infostart

Összesen 155 alkalommal intézkedtek a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrző többnapos akció, a TISPOL Seatbelt során.

A Békés megyei utakon megállított közlekedők között egyebek mellett 138 járművezetőnél és 17 utasnál tapasztalták, hogy nem kapcsolták be a biztonsági övet - írja a beol.hu. Emellett 3 alkalommal gyermekbiztonsági rendszer, egy esetben pedig bukósisak használatának elmulasztása miatt intézkedtek. A március 11. és 17. közötti európai szintű ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítottak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére.

A figyelemfelhívó akció azért is volt fontos, mert a passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye. A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának tovább növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében.

A szakemberek álláspontja szerint egy közúti közlekedési baleset során három, egymástól jól elkülöníthető ütközés történik. Az első akkor, amikor a balesetben érintett jármű szilárd tárgynak vagy egy másik járműnek ütközik. Ezt követi a második ütközés, amikor a jármű utasterében tartózkodó személyek teste a tehetetlenségi erő hatására nagy erővel, hirtelen előrelendül, és amennyiben nem használnak biztonsági eszközt, a kormánynak, a műszerfalnak és a szélvédőnek csapódik. A harmadik ütközéskor a belső szervek nekiütődnek a bordáknak, csontoknak. Ezek alapján az öv elsősorban a második ütközés hatásaitól óvja az utasokat.

A „hárompontos” biztonsági övet használók közül 50-60 százalékkal kevesebben sérültek meg, mint az azt nem használók. A rendőrség szerint Magyarországon is egyre aktívabban használják a biztonsági eszközt a közlekedők, de a jelenlegi 77 százalék körüli átlagos használati arány – mely a hátsó üléseken mindössze 49 százalék – még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018