eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A nők egyenjogúságáért tüntetnek pakisztáni nők Pesavarban 2019. március 8-án, a nemzetközi nőnapon.
Nyitókép: MTI/EPA/Arsad Arbab

Nem igazi ünnep még a nőnap, ez derül ki a felmérésekből

Az Amnesty International szerint a nőjogi mozgalmak éve lesz az idei.

Ma van a nemzetközi nőnap annak emlékére, hogy 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentéséért. Az Egyesült Államokban 1911-ben, Magyarországon pedig 1914-ben ünnepelték először a nőnapot, az ENSZ 1977-ben tette hivatalos ünneppé.

Tehát már akkor is ünnepelték a nőnapot, amikor a világon még sehol sem volt szavazati joga a nőknek, ezzel a jogukkal először 1917-ben élhettek a nők Oroszországban, azonban még 35 évvel ezelőtt is volt olyan állam Európában, Liechtenstein, ahol a nők nem szavazhattak.

A civil szervezetek március 8-án a nők elleni erőszak ellen is felemelik a hangjukat. Egy felmérés szerint

az Európai Unióban élő nők 33 százaléka szenvedett el testi vagy szexuális erőszakot tizenöt éves kora óta.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a tavalyi év a nők, a nőjogi mozgalmak éve volt világszerte és ez a tendencia az idén erősödik. Indiában már az év első napjaiban hárommillió nőt megmozgató nőjogi tüntetést szerveztek, 620 kilométeres élőláncot alkottak azok a lányok, asszonyok, akik egyenlő jogokat követeltek.

"Fantasztikus volt látni az indiai demonstrációt" - mondta Demeter Áron, a Amnesty International emberi jogi szakértője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy sok fejlett országban is számos jogsértésnek vannak kitéve a nők. Szaúd-Arábiában például a mai napig nem kapnak semmilyen segítséget a kapcsolati erőszak áldozatai.

A nők legális és biztonságos abortuszhoz való hozzáférése több európai országban is kérdés volt.

Az Európai Unióban átlagosan 16 százalékkal keres jobban azonos munkakörben és beosztásban egy férfi, mint egy nő. Az Eurostat friss jelentése szerint az unióban betöltött vezetői pozíció 64 százalékát férfiak foglalják el. Az Európai Parlament azt hangsúlyozta az idei nőnapon, hogy az előítéletek és a sztereotípiák leküzdése érdekében a nőknek a férfiakkal azonos arányban kell részt venniük a politikában. Ezen a téren Magyarország a sereghajtók közé tartozik az Európai Unióban.

Alig van idejük saját magukra

A Nielsen 800 fő megkérdezésével februárban végzett országos reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy a nők 84 százalékának kedveskedik valamivel a párja a nemzetközi nőnap alakalmából.

A felmérés az otthoni munkamegosztási szokásokra is kitért – mondta az InfoRádiónak Karafiáth Metta, a Nielsen kommunikációs vezetője.

A válaszokból kiderült, hogy a párkapcsolatban élő magyar nők 57 százalékánál veszi ki részét a férfi az otthoni munkákból, 10-ből 9-esetben magától, unszolás nélkül. A felmérés szerint, míg a legtöbb nő hetente több mint 8 órát tölt házimunkával, a saját magukra legfeljebb heti két órát áldoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×