eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Megfeneklett, román felségjelzésű, Jess nevű teherhajó a Dunán, az esztergomi Helemba-sziget és Szob között 2019. január 30-án. A hajó január 17-én futott zátonyra.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szabadítóakció az esztergomi homokzátony fogságából

Másfél hónapnyi veszteglés után kiszabadult dunai fogságából Jess, a román felségjelzésű hajó. 

Sikerrel zárult hétfőn a Jess nevű teherhajó mentési akciója, amely január 17-én futott zátonyra a Dunán - írja a kemma.hu. A román felségjelzésű vízi jármű minden bizonnyal kommunikációs problémák miatt akadhatott fent a Kopasz-szigeten. A Jess Gönyűről tartott Baja felé, amikor vele szemben egy uszály közlekedett. Az egyik hajó kapitánya angolul, míg a másik németül beszélt, így a nyelvi különbségek miatt nem sikerült megérteniük egymást. A román hajó kapitánya ekkor jobbra fordította a járművet, amely végül fennakadt a homokzátonyon.

Az eset után a hajó tulajdonosa hazautaztatta a legénységet, egy matróz azonban folyamatosan a fedélzeten tartózkodott. Az elmúlt hetekben a vízi rendőrök mellett több önkéntes is meglátogatta a matrózt és élelmet vitt neki, valamint turistalátványosság is lett az elakadt hajóból.

A szakemberek úgy becsülték, hogy 310-320 centiméteres vízállás szükséges a hajó biztonságos megmozdításához, és most, hogy megemelkedett vízszint, egy tolóhajó hétfő délután sikeresen lehúzta a Jesst a zátonyról.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×