eur:
393.29
usd:
367.55
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Koraszülött baba a budai Szent János Kórház koraszülött osztályán 2018. szeptember 19-én. Ezen a napon az egészségügyi intézményben a koraszülött osztályt érintő fejlesztésekről tartottak sajtótájékoztatót. Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales programot a kórház. A program keretében anonim inkubátort helyeztek el az egészségügyi intézménynél - az elsőt Budán.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csecsemőhalandóság: brutális az eltérés Magyarországon

2017-ben történelmi mélypontra csökkent Magyarországon a csecsemőhalálozási arány, az ország egyes részei között azonban óriási különbségek voltak.

Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan a 20. században Magyarországon is drámai mértékben visszaesett a csecsemőhalandóság. Az évszázad elején még átlagosan öt gyerekből egy nem élte meg az egyéves kort, vagyis bőven 200 feletti halálozás jutott 1000 gyerekre, 2017-ben az országos átlag már csak 3,6 volt. Ez mintegy 75%-os csökkenést jelentett a rendszerváltás évéhez képest. Az ország egyes területei között továbbra is óriási különbségek vannak - írja a Portfolio a KSH elemzése alapján.

2017-ben a legmagasabb halandósággal rendelkező megyék közé Bács-Kiskun és Nógrád megye tartozott, és az elmúlt évtizedekben változatlan maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye relatív helyzete. Hektikusan alakult a három legjobb helyzetben lévő megye sorrendje. A 2017. évi adatok szerint Veszprém és Baranya megye, valamint Budapest helyzete volt a legjobb.

A 2017. évi alacsony értékek miatt lényegesen,

közel 7-szeresére emelkedett a két szélsőértékű megye (Veszprém és Bács-Kiskun megye) közötti különbség,

ami a jelenleginél jóval magasabb csecsemőhalandóság mellett korábban soha nem fordult elő.

A jövedelmi helyzet és az iskolázottság egyértelműen meghatározó jelentőséggel bír: minél magasabb az anya iskolai végzettsége (ezzel együtt pedig minél magasabb jövedelmű háztartásba születik a gyerek), annál alacsonyabb a csecsemőhalandóság. A legalacsonyabb és legmagasabb végzettségű anyák között több mint hatszoros különbség van halálozás tekintetében.

2017-ben a 35-39 éves korosztályú anyák esetében volt a legalacsonyabb, a 16 év alattiak és a 17-19 év közöttiek között pedig a legmagasabb a csecsemőhalandósági arány. A gyerekszám növekedésével együtt a kockázat is emelkedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×