eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Demeter Márta és Keresztes László Lóránt (j), az LMP társelnökei, valamint Vágó Gábor, a párt európai parlamenti listavezetője sajtótájékoztatót tartanak a fővárosi Lurdy Házban 2019. február 24-én. A párt önálló listával indul az európai parlamenti (EP-) választáson, a listát Vágó Gábor vezeti.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

EP-választás - Az LMP markáns zöld programmal indul

Markáns zöld programot, a nemzeti érdek és az emberek képviseletét ígérte az LMP európai parlamenti listavezetője és két társelnöke vasárnap, a párt kampánynyitó budapesti kongresszusának második napján tartott sajtótájékoztatón.

Demeter Márta társelnök szerint új Európai Parlamentre és Európai Bizottságra van szükség. A magyar emberek szerinte három hónap múlva arról dönthetnek, lesz-e valós képviselete a nemzeti érdeknek az unióban, a térség és az ország érdeke legalább olyan hangsúlyt kap-e, mint az alapító államoké. Pártja a multik Európája helyett az emberek Európájáért dolgozik majd - folytatta.

Az LMP markáns zöld programmal szólítja meg azt a több százezer magyar választót, aki zöldnek tartja magát - mondta Vágó Gábor listavezető, aki úgy fogalmazott: a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót.

"A klímaváltozás ott van az apadó Dunában, az emelkedő zöldség- és gyümölcsárakban, ott van a poloskainvázióban" - mondta, hozzátéve: fel kell készíteni a társadalmat az emberek és főleg az óriásvállalatok kapzsiságának következményeire.

Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország ne legyen Európa kiszolgálója, se szeméttelepe. A dolgozóknak ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell kapniuk, mint Németországban, és ugyanolyan környezetvédelmi szabályoknak kell védeniük az itt élőket.

Programjuk harmadik fókuszának nevezte az őshonos kisebbségek jogainak védelmét, például a Romániában élő székely magyarokét, akiket az autonómia segíthet a helyben maradásban - mondta.

Az LMP legalább két európai parlamenti helyre számít - válaszolta egy kérdésre Keresztes László Lóránt társelnök, aki ismertette a párt listájának további hat tagját is. A második helyre Demeter Márta társelnök került, őt követi Kendernay János elnökségi tag, volt diplomata, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő, biofizikus, Kanász-Nagy Máté, az országos elnökség titkára, szociálpolitikus, Turcsán Szabolcs elnökségi tag, tanár, ifjúságsegítő és Jakabfy Tamás közgazdász, önkormányzati képviselő.

Az önkormányzati választási együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre azt mondta:

a helyi szintű együttműködésnek mindig alulról kell indulnia, a helyi közösség számára hiteles jelölttel és programmal, amit nem a párthoz tartozás határoz meg.

A DK-val vagy az MSZP-vel történő esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre úgy felelt: nem gondolja, hogy bárhol előfordulna, hogy az LMP az MSZP-vel vagy a DK-val konkrétan közösen állítana jelöltet, de a területi szervezeteik az együttműködés számtalan formáját alkalmazni fogják majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×