eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kidobott pelenkát visz szájában egy kóbor kutya a Huszár telep egyik szemétgyűjtő helyén Nyíregyházán 2012. november 13-án. A város önkormányzata idén 22,7 millió forintot fordít a városüzemeltetés által működtetett Állategészségügyi Telep gyepmesteri tevékenységére. A telep munkatársai idén eddig 286 állatot gyűjtöttek össze. A kutyák 95 százalékát a PCAS nemzetközi állatvédelmi egyesület helyezi el új gazdáknál. A helyiek idén 20 kutyát fogadtak örökbe.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Válságban van a magyar ebrendészeti rendszer

Tizenötször annyi a kóbor kutya, mint amennyi a gyepmesteri telepeken elfér - derül ki a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének friss tanulmányából. Mészáros Gabriella a szervezet elnöke átfogó, államilag támogatott ivartalanítási programot sürget.

Sok a kóbor kutya Magyarországon, bár nem elsősorban a fővárosban, hanem sokkal inkább Nógrád, Borsod, Szabolcs, Hajdú-Biharban és Heves megyében jelentkezik a probléma. Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke 647 települést, 80 ebrendészeti telepet keresett fel Nyírmadától Szombathelyig, elbeszélgetett az emberekkel, felmérte a kóbor állatok számát.

A szakértő szerint az állami ebrendészeti aránytalanul drága és elavult. Mészáros Gabriella hangsúlyozta:

a kóbor állatok befogása kiemelten fontos járvány- és közegészségügyi állami feladat,

amit bár a törvényalkotó a települési önkormányzatokra testált, ők azonban „magukra maradtak a problémával”.

Mint mondta: a gyepmesteri telepeken csupán 2000 önkormányzati fenntartású férőhely van, az utcákon pedig minimum 30 ezer kóborkutya van, számuk pedig egyre csak nő.

Mészáros Gabriella hozzátette a kóbor kutyák bár szabadon, sokszor falkákba verődve élnek életkörülményeik mégsem kielégítő. Betegségek támadják meg őket, autóbaleset áldozatai lehetnek, a gyepmesteri telepeken pedig 14 nap után elaltathatják őket. A vadászok évente legalább 5000 kóbor kutyát lőnek ki. A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke hangsúlyozta átfogó,

államilag támogatott ivartalanítási programmal kell megállítani a kóbor kutyák szaporodását Magyarországon.

A szakértő tanulmányában részletezi: az állatokat elfognák, ivartalanítanák, majd visszahelyeznék az élőhelyére.

Mészáros Gabriella hozzátette a civil szervezetek 5-6 ezer kutyát tudnak befogadni és gazdát találni számukra, kimenteni őket a gyepmesteri telepekről, ám ez a szám is csak kis hányada az országban élő kóbor kutyák sokaságának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×