eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Berlin, 2012. augusztus 1.Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal új elnöke kinevezése után Berlinben 2012. augusztus 1-jén. Az új vezető Heinz Frommot váltja a hivatal élén, aki 12 éven át vezette a testületet és a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű újnáci terrorista sejt ügyében folytatott nyomozás során elkövetett hibák miatt kérte korkedvezményes nyugdíjazását. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Nyitókép: MTI/EPA/Kay Nietfeld

A német alkotmányvédelmi hivatal leváltott elnöke súlyos kritikát fogalmazott meg

A német állam biztonságáért felelős alkotmányvédelmi hivatal novemberben leváltott elnöke tegnap este első alkalommal lépett a nyilvánosság elé és fejtette ki politikai véleményét. Hans-Georg Maassen beláthatatlan következményekkel járó ballépésnek nevezte a határok megnyitását 2015-ben, kényszer-nyugdíjazását pedig kiváltképpen a baloldali média mesterkedésének tulajdonította.

Az ország belső biztonságáért felelős hivatal egykori elnöke pártja, a Kereszténydemokrata Unió Kölnben tartott rendezvényén beszélt. Hans-Georg Maassen teljesen elhibázottnak minősítette Berlin menekültpolitikáját, ami komoly veszélyt jelent az ország biztonságára, közvetve pedig a demokratikus rend fennmaradására is. Közel fél órás beszédében elmondta, hogy szabályosan kirázta a hideg, amikor 2015 kora őszén a határok megnyitásáról értesült.

Az alkotmányvédelmi hivatal elnökeként szinte el sem tudta képzelni, hogy százezreket engedjenek be Németországba bármilyen személyazonossági irat nélkül. Maassen utalt arra is, hogy a múlt évben elkövetett bűncselekmények közül 170 ezret migránsok hajtottak végre.

A menekültként érkezett, de mindenre elszánt szélsőséges beállítottságú muszlimok száma időközben jóval kétezer fölé emelkedett,

és, mint több merényletkísérlet is bizonyította, köztük vannak olyanok is, akik nem riadnak vissza vegyi fegyverekkel történő támadásoktól sem.

Maassen elhibázottnak nevezte a menedékjog megadására vonatkozó hivatali eljárást és tétlenséget vetett a hatóságok szemére azzal kapcsolatban is, hogy képtelenek az immár csaknem negyedmillió kiutasított migráns tényleges kitoloncolására Németországból. Erre utalva aggasztónak nevezte, hogy a kormány mennyire tart a média bírálatától, az egyes parlamenti képviselők pedig pártjuk irányvonalát követik és távolról sem felelnek meg választóik elvárásainak.

Kölnben mondott beszédében kitért arra is, hogy

tavalyi leváltását kiváltképpen a baloldali erők a hozzájuk közel álló média segítségével kényszerítették ki,

mert nyugdíjazásától az alkotmányvédelmi hivatal gyengítését remélik. Hans-Georg Maassen szerint sehol sem foglalkoznak a hírközlő szervek annyira lekicsinylően a belső biztonságért felelős szervekkel, mint Németországban, holott a lakosság 75 százaléka teljesen megbízik ezekben az intézményekben.

Hans-Georg Maassent azt követően váltották le az alkotmányvédelmi hivatal elnöki tisztségéről, hogy egy interjúban kétségbe vonta a külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videofelvétel eredetiségét. A felvétel a szászországi Chemnitzben készült tavaly augusztus végén, miután migránsok megöltek egy német asztalost. Ezt követően kilengésekhez vezető tüntetések robbantak ki Chemnitzben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×