eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Behavazott autó áll a parkolóban egy hóviharban az ausztriai St. Christoph am Arlbergben 2019. január 9-én. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Megbénította Szabolcs megyét a méteres hó húsz évvel ezelőtt

A hóesés 73 települést zárt el a külvilágtól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 36-os úton 574 jármű akadt el, halálos áldozatai is voltak a húsz évvel ezelőtti természeti jelenségnek.

A szon.hu emlékeztet: 1999. február 10-én annyi hó esett, hogy szinte megbénult a megye. A Nyírségben 25-30, a szatmári és beregi részen 30-35 centiméter csapadék hullt rövid idő alatt. Utak váltak járhatatlanná, településeket zárt el a hó a külvilágtól. A honvédség helikopterekről dobta le a kenyeret és a gyógyszert az érintett falvakban, akadozott a vérellátás, a megye egy részén leállt a busz- és vonatközlekedés, sok iskolában szünetet rendeltek el, még temetéseket is el kellett halasztani. A mentők nem jutottak el az elzárt településekre, így több súlyos beteget helikopterrel szállítottak kórházba, nyolcan pedig megfagy­tak a hatalmas hóban.

Az élet csak egy hét után tért vissza a rendes kerékvágásba.

Istenes Sándor, a polgári védelem akkori megyei vezetője, nyugállományú dandártábornok felevenítette a lapnak a történteket: a 36-os úton Tiszavasvári és Nagycserkesz között egy kamion „bebicskázott”, és teljesen elzárta a forgalmat. A közút marógépei is ott rekedtek. A helyzet külső segítséget igényelt, így többek között 10 T–72-es harckocsi, 4 harckocsimentő és sok páncélozott szállító, nehézvontató, harci eszköz, valamint helikopterek érkeztek a megyébe.

Mint mondta: a polgári védelem a kórházakkal és az önkormányzatokkal folyamatos együttműködésben voltak: 120 dialízises beteget kellett egészségügyi intézménybe szállítani, és öt veszélyeztetett kismama ellátását is biztosítani kellett.

Dr. Helmeczy László, a közgyűlés alelnökeke és a védelmi bizottság alelnöke elmondta: az egyik bokortanyára katonai lánctalpas járművet kellett küldeniük egy dialízisre kórházba rendelt betegért. A megyei rendőrfőkapitánnyal, Ignácz István tábornokkal helikopterrel, kétéltűvel és egyéb katonai járművekkel segítettek a hóval elzárt területeken: kenyeret dobtak le, élelmiszert vittek a falvakba.

„A városlakók, a katonák, a polgári védelmisek és a katasztrófavédelem dolgozói egy emberként fogtak össze, hogy úrrá tudjunk lenni a kialakult helyzeten”

– fogalmazott. Hozzátette: estére sikerült mindenhol megteremteni a közellátást, a hótól elzárt települések se maradtak élelem nélkül.

Emberéleteket követelt a rendkívüli időjárás

Február 11-én egy idős hölgy combnyaktörést szenvedett és meghalt, egy nyírtelek-ferenctanyai fiatalember pedig megfagyott. 13-án Nagyszálláson egy hatvanas éveiben járó férfit találtak holtan, aki a telkére menet útközben elfáradt vagy rosszul lett és leült egy villanyoszlop tövéhez – ott találtak rá a holttestére. Ibrány-Homoktanya közelében fagyhalált szenvedett egy gyalogosan hazaigyekvő férfi, Vadastanya környékén egy negyvenes férfi fagyott meg.

A kabalási kisbolt hiába nyitott ki, az akkor itt élők alapvető élelmiszer-­ellátása nem volt biztosított – emlékezett vissza Mrenkó László, a Kabalás Polgárőr Egyesület elnöke. Miután – a településrész lakóinak összefogása révén – sikerült az idős vagy beteg lakosokat kimenekíteni, jöhetett a kenyér beszerzése, ezt a nyíregyházi ÁFÉSZ vezetői honvédségi járművek segítségével oldották meg.

A diákok a kollégiumból napokig mozdulni sem tudtak a hófogság alatt.

"A hó miatt bennrekedt kollégisták kaptak meleg vacsorát, ügyeletet szerveztünk, videófilmekkel űzték el az unalmat, és kizárólag szülői kísérettel mehettek haza” – idézte fel az eseményeket Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium akkori igazgatóhelyettese. "A nagy előadókban és a tornateremben külsősöket szállásoltunk el, intézményünket azóta is többször kijelölte a katasztrófavédelem erre a feladatra" – mondta el a jelenlegi igazgató.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×