INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

szabolcs-szatmár-bereg megye

elakadás

Behavazott autó áll a parkolóban egy hóviharban az ausztriai St. Christoph am Arlbergben 2019. január 9-én. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.

Megbénította Szabolcs megyét a méteres hó húsz évvel ezelőtt

Infostart

A hóesés 73 települést zárt el a külvilágtól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 36-os úton 574 jármű akadt el, halálos áldozatai is voltak a húsz évvel ezelőtti természeti jelenségnek.

A szon.hu emlékeztet: 1999. február 10-én annyi hó esett, hogy szinte megbénult a megye. A Nyírségben 25-30, a szatmári és beregi részen 30-35 centiméter csapadék hullt rövid idő alatt. Utak váltak járhatatlanná, településeket zárt el a hó a külvilágtól. A honvédség helikopterekről dobta le a kenyeret és a gyógyszert az érintett falvakban, akadozott a vérellátás, a megye egy részén leállt a busz- és vonatközlekedés, sok iskolában szünetet rendeltek el, még temetéseket is el kellett halasztani. A mentők nem jutottak el az elzárt településekre, így több súlyos beteget helikopterrel szállítottak kórházba, nyolcan pedig megfagy­tak a hatalmas hóban.

Az élet csak egy hét után tért vissza a rendes kerékvágásba.

Istenes Sándor, a polgári védelem akkori megyei vezetője, nyugállományú dandártábornok felevenítette a lapnak a történteket: a 36-os úton Tiszavasvári és Nagycserkesz között egy kamion „bebicskázott”, és teljesen elzárta a forgalmat. A közút marógépei is ott rekedtek. A helyzet külső segítséget igényelt, így többek között 10 T–72-es harckocsi, 4 harckocsimentő és sok páncélozott szállító, nehézvontató, harci eszköz, valamint helikopterek érkeztek a megyébe.

Mint mondta: a polgári védelem a kórházakkal és az önkormányzatokkal folyamatos együttműködésben voltak: 120 dialízises beteget kellett egészségügyi intézménybe szállítani, és öt veszélyeztetett kismama ellátását is biztosítani kellett.

Dr. Helmeczy László, a közgyűlés alelnökeke és a védelmi bizottság alelnöke elmondta: az egyik bokortanyára katonai lánctalpas járművet kellett küldeniük egy dialízisre kórházba rendelt betegért. A megyei rendőrfőkapitánnyal, Ignácz István tábornokkal helikopterrel, kétéltűvel és egyéb katonai járművekkel segítettek a hóval elzárt területeken: kenyeret dobtak le, élelmiszert vittek a falvakba.

„A városlakók, a katonák, a polgári védelmisek és a katasztrófavédelem dolgozói egy emberként fogtak össze, hogy úrrá tudjunk lenni a kialakult helyzeten”

– fogalmazott. Hozzátette: estére sikerült mindenhol megteremteni a közellátást, a hótól elzárt települések se maradtak élelem nélkül.

Emberéleteket követelt a rendkívüli időjárás

Február 11-én egy idős hölgy combnyaktörést szenvedett és meghalt, egy nyírtelek-ferenctanyai fiatalember pedig megfagyott. 13-án Nagyszálláson egy hatvanas éveiben járó férfit találtak holtan, aki a telkére menet útközben elfáradt vagy rosszul lett és leült egy villanyoszlop tövéhez – ott találtak rá a holttestére. Ibrány-Homoktanya közelében fagyhalált szenvedett egy gyalogosan hazaigyekvő férfi, Vadastanya környékén egy negyvenes férfi fagyott meg.

A kabalási kisbolt hiába nyitott ki, az akkor itt élők alapvető élelmiszer-­ellátása nem volt biztosított – emlékezett vissza Mrenkó László, a Kabalás Polgárőr Egyesület elnöke. Miután – a településrész lakóinak összefogása révén – sikerült az idős vagy beteg lakosokat kimenekíteni, jöhetett a kenyér beszerzése, ezt a nyíregyházi ÁFÉSZ vezetői honvédségi járművek segítségével oldották meg.

A diákok a kollégiumból napokig mozdulni sem tudtak a hófogság alatt.

"A hó miatt bennrekedt kollégisták kaptak meleg vacsorát, ügyeletet szerveztünk, videófilmekkel űzték el az unalmat, és kizárólag szülői kísérettel mehettek haza” – idézte fel az eseményeket Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium akkori igazgatóhelyettese. "A nagy előadókban és a tornateremben külsősöket szállásoltunk el, intézményünket azóta is többször kijelölte a katasztrófavédelem erre a feladatra" – mondta el a jelenlegi igazgató.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018