eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: Andy Vajna magasról tett a pártpolitikára, és szenvedélyesen szerette a hazáját

Konkrét javaslatcsomag van a kormány előtt a fiatal családosok támogatásáról, amely nagyon költséges, csak fokozatosan lehet megvalósítani - mondta a miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor reményei szerint a konkrétumokról már februárban lehet beszélni.

1,38 millió ember küldte vissza a családról szóló nemzeti konzultációs kérdőívet. Emellett a szám mellett nem szabad elmenni szó nélkül. Ha fontos ügyről van szó, ha kellő tisztelettel beszélnek az emberekkel, ha odafordulnak hozzájuk, akkor ilyen nagy arányban hajlandó megmozdulni a magyar társadalom - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken.

A legnagyobb támogatottságot a gyermekek biztonságára vonatkozó kérdések kapták, ezért

Orbán Viktor felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy állítsa össze a gyermekvédelem legfontosabb kihívásait, és az arra adható lehetséges válaszokat.

A miniszterelnök egyetértett azzal a felvetéssel, hogy

vannak bizonyos elemei a családpolitikának, amiket érdemes alkotmányos formában rögzíteni,

de mint mondta, ezzel óvatosan kell bánni ezzel, jöhetnek más kormányok, amelyek másként oldanák meg ezeket a problémákat, nem lehet csökkenteni a mozgásterüket. A konzultáció történelmi döntésének nevezte a minisztereknök, hogy az emberek azt mondták, nem bevándorlással, hanem családpolitikával kell a népesedési problémákat megoldani.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családtámogatás céljából elköltött állami pénzt a kormány megkétszerezte a 2010-es "alkotmányos forradalom" után, de jól látszik, hogy ez még mindig kevés. Az emberek első helyre teszik a fiatal családosok támogatását, ezért Novák Katalin családügyi államtitkár a konzultáció alapján konkrét javaslatcsomagot tett le, amely Orbán Viktor szerint nagyon költséges, csak fokozatosan lehet megvalósítani. Jelenleg a költségeket számolják, a miniszterelnök reményei szerint a konkrétumokról februárban lehet beszélni.

Arra a felvetésre, miért nem lesz jelen senki a magyar kormány részéről a jövő heti magyar jogállamiságról szóló európai parlamenti vitán, Orbán Viktor azt felelte, mindig elmegy oda, ahol a nemzeti érdekekért, a magyarok becsületéért kell harcolni, de most

olyan vita előtt állunk, amely kampányesemény, Soros György-féle szeánsz, nincs tétje, nincs értelme ott lenni. Ez az Európai Parlament kifutó modell, új választás, új parlament jön.

Orbán Viktor szerint Soros Györgynek nagyon erős képviselői vannak az Európai Parlamentben, a baloldal európai választási csúcsjelöltje, Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke is Soros György embere. A kormányfő szerint az, hogy ő csúcsjelölt egyértelműen azt jelenti, hogy Soros György rajta keresztül el akarja fogalni az európai intézményeket. Hozzátette, az a bizottság döntött a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások továbbléptetéséről, Frans Timmermans az alelnöke.

A gazdasági kilátásokról szólva a miniszterelnök elmondta, Magyarország nagyon messziről és nagyon mélyről indult:

2010-től 2012-ig sikerült kitakarítani az "itthagyott kuplerájt",

és a magyarok ehhez óriási áldozatot vállaltak. A segélyalapú modellből átálltak egy munkaalapú gazdaságra. A legfontosabb szempont, hogy a befektetők hova teszik most Magyarországot, és ebből a szempontból a világban Magyarország a tíz legjobb lehetőség között tartják számon.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a 4 százalék körüli gazdasági növekedési cél is fontos, de szerinte ennél fontosabb, hogy az európai unióban tapasztalt átalagos gazdasági növekedést minden évben legalább két százalékkal haladja meg a magyar. Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyar gazdaság képes lenne arra, hogy egy radikális gyors államadósságcsökkentést hajtson végre, de akkor elmaradnának a fejlesztések, ezért

a kormány azt az utat választotta, hogy legyen 4-5 százalékos növekedés, az államadósság pedig kisebb lépésekben, 1-2 százalékkal csökkenjen.

Andy Vajnáról is beszélt a kormányfő. Mint mondta, sikeresnek lenni Magyarországon nem egyszerű dolog, meg kell küzdeni a közeggel is. Nagyon nehéz alkotni ebben az országban. Andy Vajna - akit Magyarországot szenvedélyesen szerető emberként jellemzett - szerinte magyasról tett a pártpolitikára, nagyon szerette a hazáját, és a pártpolitika csak annyiban érdekelte, hogy az alkotásnak meglegyenek a feltételei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×