INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

operaház

városliget

m0-s autóút

Az M0 északnyugati szakaszát is érinti egy új javaslat

Infostart / MTI

Az Operaház rekonstrukciójával kapcsolatban, a vallási törvényt érintően, valamint a területrendezéssel összefüggően is kezdeményezett változtatásokat az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

A városligeti építkezést szervező cég folytathatná az Operaház felújítását. A bizottság a kulturális tárgyú előterjesztésen keresztül változtatna a Városliget törvényen, annak érdekében hogy a Liget Budapest projektet építtető zrt. által a fejlesztésekre létrehozott önálló gazdasági társaság a Magyar Állami Operaház és a Műhelyház megvalósítására kijelölt projekttársasággá váljon. A törvényalkotási bizottság azt is kezdeményezte, hogy a fejlesztéssel érintett épületek, ingatlanok a beruházás idejére ezen társaság vagyonkezelésébe kerüljenek.

A változtatás értelmében az Opera rekonstrukciója kiemelten közérdekű beruházásnak minősül; ezen módosítás sarkalatos pontja az előterjesztésnek.

Az m0-ás építése

Az ország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervén is változtatást kezdeményezett a testület. Ez érinti az M0-ás északnyugati szakaszának fejlesztését is. Mivel a terület természetvédelmi szempontból igen érzékeny, arra köteleznék a tervezőket, hogy a nyomvonal kialakításakor a társadalmi, természet- és környezetvédelmi érdekeket a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe.

Az előterjesztés a Balaton vizének védelme érdekében is tartalmaz változtatásokat, valamint turisztikai szempontokat figyelembe véve módosít az országos kerékpárút-törzshálózat elemein.

A bizottság az agrárszabályozási törvényekhez olyan módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a halgazdálkodási hatóság adatokat adjon át az érintettekről a horgászszövetségnek, hogy elláthassa a többi között a horgászjegyek kiadásával kapcsolatos feladatait.

Bírósági szabályokat változtatnak a vallási törvényben

A vallási törvény módosítása a testület döntése szerint kiegészülhet a vallási közösségek, egyházak nyilvántartásba vételével kapcsolatos bírósági szabályok pontosításával.

Hegedűs Lorántné, a testület jobbikos alelnöke szerint a jogszabály végrehajthatatlan és ellenőrizhetetlen, mivel az az egyes egyházi státuszokhoz taglétszámi követelményeket rendel. A tagok nyilvántartása azonban a GDPR előírásai miatt nem adható át harmadik személynek, még a bíróságnak sem, így a létszámot legfeljebb "istenbizonyra" mondhatják be az egyházi szervezetek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvetésre azt felelte: véleményük szerint ilyen probléma nem vetődik fel, de amennyiben mégis, a későbbiekben korrigálják az előírásokat.

Arató Gergely (DK) azt vetette fel, miért nem igényel kétharmados támogatást a teljes törvény. Az államtitkár azt válaszolta: a törvény továbbra is kétharmados marad.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018