eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az M0 északnyugati szakaszát is érinti egy új javaslat

Az Operaház rekonstrukciójával kapcsolatban, a vallási törvényt érintően, valamint a területrendezéssel összefüggően is kezdeményezett változtatásokat az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

A városligeti építkezést szervező cég folytathatná az Operaház felújítását. A bizottság a kulturális tárgyú előterjesztésen keresztül változtatna a Városliget törvényen, annak érdekében hogy a Liget Budapest projektet építtető zrt. által a fejlesztésekre létrehozott önálló gazdasági társaság a Magyar Állami Operaház és a Műhelyház megvalósítására kijelölt projekttársasággá váljon. A törvényalkotási bizottság azt is kezdeményezte, hogy a fejlesztéssel érintett épületek, ingatlanok a beruházás idejére ezen társaság vagyonkezelésébe kerüljenek.

A változtatás értelmében az Opera rekonstrukciója kiemelten közérdekű beruházásnak minősül; ezen módosítás sarkalatos pontja az előterjesztésnek.

Az m0-ás építése

Az ország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervén is változtatást kezdeményezett a testület. Ez érinti az M0-ás északnyugati szakaszának fejlesztését is. Mivel a terület természetvédelmi szempontból igen érzékeny, arra köteleznék a tervezőket, hogy a nyomvonal kialakításakor a társadalmi, természet- és környezetvédelmi érdekeket a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe.

Az előterjesztés a Balaton vizének védelme érdekében is tartalmaz változtatásokat, valamint turisztikai szempontokat figyelembe véve módosít az országos kerékpárút-törzshálózat elemein.

A bizottság az agrárszabályozási törvényekhez olyan módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a halgazdálkodási hatóság adatokat adjon át az érintettekről a horgászszövetségnek, hogy elláthassa a többi között a horgászjegyek kiadásával kapcsolatos feladatait.

Bírósági szabályokat változtatnak a vallási törvényben

A vallási törvény módosítása a testület döntése szerint kiegészülhet a vallási közösségek, egyházak nyilvántartásba vételével kapcsolatos bírósági szabályok pontosításával.

Hegedűs Lorántné, a testület jobbikos alelnöke szerint a jogszabály végrehajthatatlan és ellenőrizhetetlen, mivel az az egyes egyházi státuszokhoz taglétszámi követelményeket rendel. A tagok nyilvántartása azonban a GDPR előírásai miatt nem adható át harmadik személynek, még a bíróságnak sem, így a létszámot legfeljebb "istenbizonyra" mondhatják be az egyházi szervezetek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvetésre azt felelte: véleményük szerint ilyen probléma nem vetődik fel, de amennyiben mégis, a későbbiekben korrigálják az előírásokat.

Arató Gergely (DK) azt vetette fel, miért nem igényel kétharmados támogatást a teljes törvény. Az államtitkár azt válaszolta: a törvény továbbra is kétharmados marad.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×