eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Füstöltárú raktár a debreceni székhelyű Hajdúhús 2000 Kft. üzemében, ahol évente megközelítőleg 130.000 sertést dolgoznak fel, 150 féle tőkehúst és készterméket állítanak elő nagyáruházak és saját üzleteik részére. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Akár bilincselhetnének is a jövőben az élelmiszerrendészek

Gyakorlatilag rendőrként intézkedhetnek az élelmiszerrendészek, ha az Országgyűlés megszavazza az erről szóló törvénymódosítást. A 16 jogszabály megváltoztatásából álló javaslatcsomag elfogadását a keddi parlamenti vita tanúsága alapján mindegyik frakció támogatja.

Tizenhat törvényt változtat meg zömében apróbb változtatásokkal az agrárszabályozási módosító csomag, amelynek tárgyalását kedden kezdte el az Országgyűlés.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára az előterjesztésről elmondta, hogy a gyakorlati tapasztalatok, valamint Magyarország az uniós jogharmonizációs kötelezettsége indokolja tizenhat agrártárgyú törvény a módosítását, amelyeknek már jövőre hatályba kell lépniük.

Az előterjesztés egyik lényeges pontja az élelmiszerlánc-biztonságot érinti. Farkas Sándor az állam küldetésének nevezte a minőség javítását, a legnagyobb veszélynek pedig a termékhamisítást nevezte.

Mint mondta a módosítással növekszik az első és a további forgalomba hozók felelőssége is a nem hazai előállítású termékek esetében, és bővül a nyilvánosságra hozható adatok köre. Szintén nő az élelmiszerrendészek jogosítványa, akik a jövőben

igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a csomagot, feltartóztathatnak járműveket és akár elő is állíthatnak, ellenszegülés esetén bilincset is használhatnak.

A járványügyi szabályok is változnak az állategészségügy esetében, a fertőző betegségek elleni gyors fellépés érdekében.

Az államtitkár szükségesnek nevezte a gyors, azonnal bevethető, speciális tudással rendelkező személyi állomány megszervezését. A bírságolással kapcsolatos szabályokról azonban azt mondta: lehetőség lesz halasztott, vagy részletfizetés engedélyezésére.

Farkas Sándor a hazai piac védelme és a minőségi élelmiszerek exportjának növelése érdekében tartotta szükségesnek állami minősítési rendszer bevezetését, és mint mondta, az ellenőrzések száma csökkenthető azzal, ha bővül az állami monitoring rendszer.

Natúrpark és vadászjegy

Az államtitkár a természetvédelmi törvény változtatásáról szólva közölte: pontosítják a natúrpark definícióját, és a jogszabály a jövőben egyértelműsíti, hogy a miniszteri hozzájárulás a névhasználathoz nem eredményez új természetvédelmi területet.

Változik a vadászkamarai törvény is, a jövőben a kamara által kiállított vadászjegy és engedély ellenértéke nem minősül igazgatási szolgáltatási díjnak, mert azt nem hatósági szolgáltatásért fizetik, a bevételt pedig a kamara az államtól átvett feladatainak ellátására fordíthatja.

Borrégiók és illegális fakitermelés

Az erdőtörvény is változik, lehetőséget biztosítva az évtizedekkel ezelőtt megkötött és hamarosan lejáró megbízási szerződések meghosszabbítására másfél évvel, hogy a mintegy 200 ezer hektárnyi erdő tulajdonosai felkészülhessenek az új szerződések megkötésére.

Az illegálisan kitermelt és elkobzott fa a jövőben közérdekű célja is felhasználható lesz.

A hegyközségi szervezetek a jövőben borrégiókkal is kiegészülnek, amelyek az országos és a borvidéki szint közé ékelődnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×