INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

dió

termés

fertőzés

Egy európai mókus, más néven vörös mókus (Sciurus vulgaris) egy diót próbál feltörni fogaival a Debreceni Egyetem botanikus kertjében 2015. szeptember 23-án.

Teljesen tönkrement az idei diótermés az ország több helyén

Infostart

Zala megyéből érkezett panasz a dióra: a termés egy része elfeketedik, aztán a szemek lehullanak a fáról. A magbél is tönkrement a termés több mint ötven százalékánál.

Két éve volt hasonló helyzet, tavaly viszont nagyon szép és egészséges volt a dió – jelezte a zaol.hu olvasója. Úgy értesült, hogy fúrólégy okozta a betegséget, arra viszont nem kap választ, lehet-e ellene bármi módon védekezni.

A lap megkérdezte Mihályka Gyula agrármérnököt, aki előbb a konkrét kérdésre válaszolva azt mondta, a fúrólégy ellen elvileg lehet permetezéssel védekezni, ám arra még a nagyobb gazdaságok sem igazán készültek fel, hogy ezt magasra nőtt, adott esetben akár 20-30 méteres diófáknál a földről meg tudják oldani. Az agrármérnök szerint azonban nem fúrólégy okozta a dió jelzett betegségét, hanem bakteriális fertőzés, az úgynevezett gnomónia.

– Fúróléggyel Zalában még nem találkoztam, a betegség tünetei egyértelműen a gnomóniára utalnak – mondta Mihályka Gyula. – A leveleken megjelenő barnás foltok és az elfeketedő gyümölcs is ennek a jele. Ha viszonylag korán megbetegszik a növény, a fertőzés a magbélig is eljut, s tönkreteszi. Kései fertőzéskor a magbél sértetlen marad, de a termés korán beérik, és emiatt idő előtt lehullik.

Mihályka Gyula hozzátette: a gnomónia terjedésének – a szőlőt megtámadó peronoszpórához hasonlóan – kifejezetten kedvez a csapadékos időjárás, amit idén tavasszal tapasztaltunk. A fertőzés ellen réztartalmú vegyszerrel lehet védekezni, ám a permetezés a fentebb már említett okok miatt nehézkes, a fák magassága miatt a leghatékonyabban a levegőből végezhető el, ami a kisbirtokok, háztáji gazdaságok vagy akár családi házak, szőlőhegyi ingatlanok esetén szinte elképzelhetetlen.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018