eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A sörforradalom a nagy gyártókhoz is átgyűrűzhet – lapszemle

A Magyar Idők szerint nincsen szó országos pedagógushiányról. Várhatóan idén nem kapnak a kórházak a tavalyihoz hasonló adósságrendezési csomagot – írja a Népszava. A Világgazdaság az év gyógyszeréről számol be. A Portfolio a kivándorlásról közöl írást. A következő 2-3 évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről – írja a Magyar Idők. A Világgazdaság a Dreher vezérigazgatójával közölt interjút.

A Magyar Idők szerint nincsen szó országos pedagógushiányról, ezt a lap a Klebelsberg Központ szakmai álláspontjára hivatkozva írja. A tankerületi központok által fenntartott intézményekben a betölteten álláshelyek száma a fluktuáció miatt ugyanis egy-két százalék között mozog. A Klebelsberg Központ szerint a tanárhiány megelőzésére megvan a szükséges oktatásügyi válasz: ösztöndíj és béremelés teszi vonzóbbá a pedagóguspályát – írja a Magyar Idők.

A Népszava arról ír, hogy várhatóan idén nem kapnak a kórházak a tavalyihoz hasonló adósságrendezési csomagot. Erre Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója utalt. A lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta: elfogadhatatlan lenne, ha az intézmények év végéig tényleg nem jutnának a pénzükhöz.

A Világgazdaság az év gyógyszeréről számol be. Az elismerést idén egy immun-onkológiai terápia kapta a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságtól. A gyógyszert Magyarországon októberben vették be a finanszírozott terápiák közé. A készítmény leginkább az előre haladott stádiumban lévő tüdőrákos betegeknek jelent segítséget.

A Portfolio azt a kérdést teszi fel, hogy megállt-e a kivándorlás, vagy éppen hogy növekedett. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Demográfiai Portré és a Társadalmi Riport szerzői ugyanazokkal az adatokkal dolgoztak, mégis más következtetéseket vontak le. A cikk szerzője szerint félúton van az igazság: a legtöbb esetben valóban csökkent a kivándorlás üteme, ugyanakkor továbbra is többen mennek el, mint ahányan hazajönnek.

A Magyar Idők szerint a következő két vagy három évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteméről. Az egyeztetés tegnap csekély eredményekkel zárult, a szakszervezetek két számjegyű emelést várnak, a munkaadói oldal szerint viszont tartósan nem nőhet a gazdaságnál jobban a legkisebb kötelező bér. A csehek viszont máshogy látják, jövőre a gazdaság teljesítményénél nagyobb mértékben emelnek.

A Világgazdaság a Dreher vezérigazgatójával közölt interjút. Békefi Gábor elmondta, hogy folytatódik a kézműves sörök forradalma, ami a nagy sörgyárakat is kreatív gondolkodásra sarkallta, így az idei piaci növekedés ötödét az innovatív termékek adják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×