eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

"Ma már senkinek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban"

Magyarországon évente 63-66 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke, Pajkos Gábor.

Magyarországon, csakúgy, mint a világ többi részén, a leggyakoribb a tüdőrák, a vastag- és végbélrák, valamint a női emlőrák. Minden évben 63-66 ezer az új betegek száma. Az egyes daganattípusoktól függ, hogy mennyi a túlélési idő; a velünk élő daganatos betegek száma körülbelül 130 ezer - közölte Pajkos Gábor, a Magya Klinikai Onkológiai Társaság elnöke az InfoRádióban.

A kiváltó okokat ma szerinte lehetetlen megmondani, a tudomány jelenlegi állása szerint öröklött tényezők, környezeti adottságok, az életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szokások egyformán okozhatják a bajt.

"Az biztos, hogy az első számú közellenség a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód és az elhízás"

- adott körképet Pajkos.

Szerinte megalapozott ma azt gondolni, hogy a stressz is közrejátszik a rák kialakulásában, de önmagában nem okozója a betegségnek.

"Magyarországon az egészségtudatosság és a biztosított lehetőségekkel - például szűrővizsgálatokkal - való élés nem éri el a nyugati szintet

- figyelmeztetett a társaság elnöke, aki szerint korai stádiumban felfedezhető az emlő- és a méhnyakrák is, mégis csak az érintettek töredéke jelenik meg a szűrővizsgálatokon. Az emlőrákszűréseken például 40%-os a megjelenési arány, de ez messze van a kívánatostól, a méhnyakrák szűrése pedig még katasztrofálisabb.

"Ma Magyarországon elvileg már nem is lenne szabad senkinek méhnyakrákban meghalnia, ehhez képest még mindig évente mintegy 500-an meghalnak benne"

- húzta alá Pajkos Gábor.

A szakember arról is beszélt, hogy a rák legelismertebb kutatói is eljönnek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság jubileumi, tizedik kongresszusára Budapestre, ami csütörtökön kezdődött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×