eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Lehet a bizalom jele is a házassági szerződés

Sokévnyi házasság után is érdemes házassági szerződéssel rendezni a közös vagyon helyzetét - a Deloitte Private szerint.

A családi vállalkozás szétaprózódásának megakadályozása vagy éppen az üzleti kockázatok családi vagyontól történő elválasztása is jó indok lehet egy házassági szerződés megkötésére. Takács Diána, a Deloitte Private szenior tanácsadója az InfoRádiónak elmondta, különösen fontos ilyen szerződést kötni, ha nagy értékkel rendelkező társasági részesedések vannak a házastársak tulajdonában, akár külön, akár közösen.

"Ha bármelyik fél kockázatos üzleti tevékenységet folytat, az üzleti vagyonról leválasztható a családi vagyon, illetve kizárható a másik házastárs felelőssége az üzleti tevékenységet folytató házastárs kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért"

- húzta alá Takács.

A Polgári törvénykönyv, mint elmondta, lehetőséget biztosít arra, hogy egy házassági szerződés halál esetére szóló rendelkezést tartalmazzon.

"Ebben az esetben a megkötött vagyonjogi szerződés közös végrendeletnek is minősülhet.

Hogy milyen érvekkel győzheti meg egy ilyen szerződésről az egyik házas fél a másikat?

"Olyan megközelítést javasolok, hogy mielőtt ezt bármelyik fél kezdeményezi, látogassanak meg közösen egy ügyvédet, aki ismerteti velük, hogy a házasságkötésük milyen következményekkel járt az ő vagyoni viszonyaikra,

milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Az ügyvéd az egyedi esetre vonatkozó felmérés után részletesen el tudja mondani, hogy mi minősül közös, illetve külön vagyonnak, mihez kell hozzájárulni a házastársnak és mihez nem. Azt tapasztaljuk, hogy amint ezen információk birtokába kerülnek a házastársak, úgy határoznak, hogy saját maguk rendezik a vagyoni viszonyaikat" - fogalmazott Takács Diána.

Bővebben a témáról Paragrafus című magazinunk november 8-i adásában hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×