INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

házasság

házassági szerződés

deloitte

Lehet a bizalom jele is a házassági szerződés

Lehet a bizalom jele is a házassági szerződés

Sokévnyi házasság után is érdemes házassági szerződéssel rendezni a közös vagyon helyzetét - a Deloitte Private szerint.

A családi vállalkozás szétaprózódásának megakadályozása vagy éppen az üzleti kockázatok családi vagyontól történő elválasztása is jó indok lehet egy házassági szerződés megkötésére. Takács Diána, a Deloitte Private szenior tanácsadója az InfoRádiónak elmondta, különösen fontos ilyen szerződést kötni, ha nagy értékkel rendelkező társasági részesedések vannak a házastársak tulajdonában, akár külön, akár közösen.

"Ha bármelyik fél kockázatos üzleti tevékenységet folytat, az üzleti vagyonról leválasztható a családi vagyon, illetve kizárható a másik házastárs felelőssége az üzleti tevékenységet folytató házastárs kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért"

- húzta alá Takács.

A Polgári törvénykönyv, mint elmondta, lehetőséget biztosít arra, hogy egy házassági szerződés halál esetére szóló rendelkezést tartalmazzon.

"Ebben az esetben a megkötött vagyonjogi szerződés közös végrendeletnek is minősülhet.

Hogy milyen érvekkel győzheti meg egy ilyen szerződésről az egyik házas fél a másikat?

"Olyan megközelítést javasolok, hogy mielőtt ezt bármelyik fél kezdeményezi, látogassanak meg közösen egy ügyvédet, aki ismerteti velük, hogy a házasságkötésük milyen következményekkel járt az ő vagyoni viszonyaikra,

milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Az ügyvéd az egyedi esetre vonatkozó felmérés után részletesen el tudja mondani, hogy mi minősül közös, illetve külön vagyonnak, mihez kell hozzájárulni a házastársnak és mihez nem. Azt tapasztaljuk, hogy amint ezen információk birtokába kerülnek a házastársak, úgy határoznak, hogy saját maguk rendezik a vagyoni viszonyaikat" - fogalmazott Takács Diána.

Bővebben a témáról Paragrafus című magazinunk november 8-i adásában hallhatnak.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Paragrafus: lehet a bizalom jele is a házassági szerződés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018